Presidentti Martti Ahtisaari haudattiin valtiollisin seremonioin

Presidentti Martti Ahtisaaren valtiolliset hautajaiset 10.11.2023. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Martti Ahtisaaren valtiolliset hautajaiset 10.11.2023. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Martti Ahtisaaren hautajaiset järjestettiin Martin päivänä perjantaina 10. marraskuuta 2023 Helsingissä.

Presidentti Ahtisaaren siunaustilaisuus pidettiin Helsingin tuomiokirkossa. Emerituspiispa Eero Huovinen toimitti presidentti Ahtisaaren hautaan siunaamisen. Tilaisuuteen osallistui yli 800 kutsuvierasta.

Toiminnan keskiössä ihminen

”Suuri elämäntyö on täyttynyt. Martti Oiva Kalevi Ahtisaari, tasavaltamme kymmenes presidentti, on siirtynyt ajasta iäisyyteen”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi tuomiokirkossa pitämässään muistopuheessa.

”Kaiken toiminnan keskiössä hänellä oli ihminen. Hän näki jokaisen lähimmäisenä, ja heistä kaikkein paatuneimmissakin jotakin hyvää jota kohti kurottaa. Jonka varaan rakentaa yhteyttä ja rauhaa. Toimia väsymättä paremman huomisen hyväksi”, presidentti Niinistö sanoi.

Presidentti Niinistö totesi, että Martti Ahtisaarta arvostettiin maailmalla, näkyvimpänä tunnustuksenaan Nobel-palkinto. ”Rauha oli hänelle teonsana: tahdon asia. Se merkitsi täyttä omaa omistautumista työlle, mutta myös haastetta niille, joilla oli valtaa vaikuttaa. Sanoma heille kuului: aina on etuja, joita sota edistää. Siksi he, joilla valtaa ja vaikutusvaltaa on, voivat myös pysäyttää ne.'”

”Koko Suomi sekä Martti Ahtisaaren ystävät ja työtoverit maailmalla muistavat tänään presidentti Ahtisaarta ja hänen elämäntyötään syvää kunnioitusta ja kiitollisuutta tuntien sekä läheisten suruun osaa ottaen”, presidentti Niinistö sanoi muistopuheen lopuksi.

Pysähdys Presidentinlinnan edustalla

Siunaustilaisuuden jälkeen presidentti Ahtisaaren surusaatto kulki ratsupoliisien vetämänä autosaattueena tuomiokirkolta Hietaniemen hautausmaalle. Surusaatto pysähtyi Presidentinlinnan edustalla yhden minuutin ajan, jonka aikana kielekkeinen presidentin lippu laskettiin puolitankoon. Reitin varrelle oli kerääntynyt runsaasti kansalaisia seuraamaan surusaattoa. Kaikki Helsingin kirkonkellot soivat noin 45 minuuttia kestäneen surusaaton ajan.

Hietaniemessä hautaan laskuun osallistuvat presidentti Ahtisaaren lähiomaiset ja ylin valtiojohto. Presidentti Ahtisaari haudattiin alueelle, jossa sijaitsevat presidenttien Urho Kekkonen, Mauno Koivisto ja Risto Ryti haudat. Hautajaispäivä oli yleinen suruliputuspäivä koko maassa.