Presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkki paljastettiin

Presidentti Niinistö puhui hautamuistomerkin paljastustilaisuudessa. Etualalla rouva Tellervo Koivisto, Assi Koivisto ja Heikki Allonen. Kuva: Jussi Toivanen/Valtioneuvoston kanslia

Presidentti Niinistö puhui hautamuistomerkin paljastustilaisuudessa. Etualalla rouva Tellervo Koivisto, Assi Koivisto ja Heikki Allonen. Kuva: Jussi Toivanen/Valtioneuvoston kanslia

Presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkki paljastettiin sunnuntaina 25. marraskuuta Hietaniemen hautausmaalla presidentti Koiviston syntymäpäivänä. Mauno Henrik Koiviston (1923-2017) hautamuistomerkin on suunnitellut kuvataitelija, valokuvaaja Perttu Saksa. Hänen teoksensa Kartta voitti keväällä hautamuistomerkistä järjestetyn suunnittelukilpailun.

”Presidentti Mauno Koivisto jätti syvän ja pysyvän jäljen kansakuntamme historiaan. Hänen elämäntyöstään täydentyi kartta, joka vahvisti kansanvaltaista Suomea ja johdatti kohti uutta vuosituhatta”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi muistomerkin paljastustilaisuudessa. ”Presidentti Koiviston kartan keskeiset reitit – eheys, luottamus, oikeudentunto, demokratia ja parlamentarismi ovat suuntia joihin meidän on jatkossakin hyvä kulkea. ”

”Ei Mauno Koiviston karttakaan linnuntietä johtanut, matkalla on ollut kivisiä kulkuja ja pahoja mutkia. Mutta ei koskaan umpikujaa. Sanoma meille on selkeä: aina on tie tulevaisuuteen. Ja tulevaisuuteen meidän on suunnattava”, presidentti Niinistö sanoi.

”Sanoma meille on selkeä: aina on tie tulevaisuuteen. Ja tulevaisuuteen meidän on suunnattava”

Muistomerkin julkistustilaisuus alkoi Kaartin soittokunnan esittämällä Jean Sibeliuksen Isänmaalle, jonka jälkeen ulkoministeri Soini piti valtioneuvoston puolesta puheen. Tasavallan presidentin paljastussanojen jälkeen Ylioppilaskunnan Laulajat esitti Fredrik Paciuksen Suomen laulun, jota seurasi omaisten, tasavallan presidentin, eduskunnan ja valtioneuvoston kukkien lasku. Piispa Eero Huovinen luki rukouksen ja yhteislauluna lauletun virren jälkeen tilaisuuden päätti Jean Sibeliuksen Finlandia-hymni.

Tilaisuuteen osallistuivat presidentti Koiviston omaisten lisäksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio, eduskunnan puhemies Paula Risikko ja varapuhemiehet Mauri Pekkarinen ja Tuula Haatainen sekä presidentti Tarja Halonen ja presidentti Martti Ahtisaari puolisoineen. Valtioneuvostoa edustivat ulkoministeri Timo Soini, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner, elinkeinoministeri Mika Lintilä, Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen. Kuvataiteilija Perttu Saksan lisäksi paikalla oli hänen kanssaan muistomerkin työstämiseen osallistuneita.

Mauno Koivisto toimi Suomen tasavallan presidenttinä 12 vuoden ajan vuosina 1982–1994. Hän oli Suomen yhdeksäs presidentti. Ennen presidenttiyttään hän toimi muun muassa pääministerinä, valtiovarainministerinä sekä Suomen Pankin pääjohtajana.

Kuva: Jussi Toivanen/Valtioneuvoston kanslia
Jussi Toivanen/Valtioneuvoston kanslia
Rouva Tellervo Koivisto ja Assi Koivisto. Kuva: Jussi Toivanen/Valtioneuvoston kanslia

Kuvia Valtioneuvoston Flickr-tilillä