Presidentti Mauno Koiviston muistomerkki paljastettiin

Presidentti Mauno Koiviston muistomerkki on nimeltään Välittäjä. Kuva: Markku Ulander/Lehtikuva

Presidentti Mauno Koiviston muistomerkki on nimeltään Välittäjä. Kuva: Markku Ulander/Lehtikuva

Presidentti Mauno Koiviston virallinen muistomerkki paljastettiin lauantaina 25. marraskuuta 2023 Pikkuparlamentin puistossa. Samana päivänä tuli kuluneeksi sata vuotta presidentti Koiviston syntymästä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö lausui tilaisuudessa muistomerkin paljastussanat.

”Sata vuotta on pitkä kaari kansakunnalle. Siinä ajassa Suomi puolusti ja vankisti itsenäisyyttään, kehitti talouttaan ja vahvisti kansainvälistä asemaansa. Sekä nousi erääksi maailman tasa-arvoisimmista ja menestyneimmistä maista. Kaikissa näissä toimissa Mauno Koivisto piirsi vahvan jäljen historiaan. Tästä työstä ja pitkästä eletystä elämästä olemme hänelle kunnioittavan kiitoksen velkaa”, presidentti Niinistö sanoi.

Muistomerkki, nimeltään Välittäjä, on kuvanveistäjä Kirsi Kaulasen käsialaa. Taiteilijan mukaan veistos kuvaa Mauno Koiviston roolia presidenttinä idän ja lännen välissä. Teoksen nousevissa muodoissa voi myös nähdä Mauno Koiviston uran nousevan kaaren. Tasavallan presidenttinä Koivisto luotsasi Suomen Euroopan unionin jäseneksi.

Presidentti Niinistö kuvasi taideteosta monitulkintaiseksi ja monimerkitykselliseksi. ”Yhtä monitahoinen oli myös presidentti Koivisto. Hän oli satamatyömies, tutkija, pankkimies ja poliitikko. Sotaveteraani, joka ymmärsi rauhan mittaamattoman arvon. Ennen kaikkea hän oli suuri valtiomies, joka aina kohotti yleisen edun korkeimmalle sijalle.”

Presidentti totesi teoksen kutsuvan meitä myös pohtimaan omaa paikkaamme ja toimintaamme maailmassa. Sitä, millainen jälki meistä jää. ”Aikamme kaipaa vakautta ja jatkuvuutta. Niitä voimme vahvistaa monin tavoin. Itse kukin meistä voi oman vastuunsa kantaa. Nyt käsillä olevan muistomerkin paljastaminen on myös osa tätä työtä. Se on lenkki sukupolvien ketjussa, joka osoittaa meille suuntaa eilisestä huomiseen.”

Suomen ylin valtiojohto osallistui paljastustilaisuuteen. Tilaisuudessa puhui presidentti Niinistön lisäksi pääministeri Petteri Orpo. Tilaisuuden musiikista vastasivat Sibelius-lukion kamarikuoro ja Kaartin soittokunta.

Kaikista edesmenneistä Suomen tasavallan presidenteistä on toteutettu virallinen muistomerkki. Muistomerkit sijaitsevat Helsingissä ja ne on valmistuttuaan lahjoitettu Helsingin kaupungille, joka vastaa niiden ylläpidosta.