Presidentti Mauno Koiviston valtiolliset hautajaiset 25. toukokuuta

Viimeinen kunniakomppanian tarkastus Presidentinlinnan edessä. Presidentti Koiviston surusaatto ja kunniaosasto viettivät minuutin mittaisen hiljaisen hetken. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Viimeinen kunniakomppanian tarkastus Presidentinlinnan edessä. Presidentti Koiviston surusaatto ja kunniaosasto viettivät minuutin mittaisen hiljaisen hetken. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Mauno Koiviston valtiolliset hautajaiset pidettiin helatorstaina 25. toukokuuta Helsingin tuomiokirkossa. Hautaan siunaamisen toimitti piispa Eero Huovinen.

Presidentti Koivisto haudattiin Hietaniemen hautausmaalle sotilaallisin kunnianosoituksin alueelle, jossa sijaitsevat presidentti Urho Kekkosen ja Risto Rytin haudat.

Suuri suomalainen on poistunut

”Suuri suomalainen on poistunut keskuudestamme”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi tuomiokirkon siunaustilaisuudessa pitämässään muistopuheessa. ”Muistella nyt tässä häntä; on kuin onnistuneen Suomen tarina samalla liikkuisi kuvina silmien editse.”

”Pohdiskeleva, fundeeraava tapa lähestyä asioita toi tavallisen kansalaisen lähelle valtiomiestä, lähemmäs kuin Suomen historiassa kenties koskaan aiemmin oli koettu. Mauno Koiviston ytimekkäät ja analyyttisen terävät, kuin usein myös humoristisen lämpimät tokaisut jäävät osaksi suomalaisuutta”, presidentti Niinistö sanoi.

Presidentti Koiviston aikana presidentin valtaoikeuksia kavennettiin ja eduskunnan valtaa vahvistettiin, presidentti Niinistö sanoi. ”Koiviston tasavalta oli siis ainakin toisenlainen tasavalta. Eikä sellainenkaan ajatus, että silloin alkoi Suomen toinen tasavalta, ole ollenkaan kaukana.”

”’Me’, on jatkuvasti toistuva pronomini Mauno Koiviston muistelmakirjassa. Me, se on Tellervo ja hän, kokevat yhdessä arkipäivää, tekevät yhdessä työtä ja väliin fundeeraavat toisilleen. Joskus ovat eri mieltä ja se päättyy heti, kun lopettaa olemasta eri mieltä Tellervon kanssa. On suurmiehiä ja on suurnaisia. Yhdessä uskomattoman suuria.”

Siunaustilaisuus päättyi Finlandiaan ja Narvan marssiin

Siunaustilaisuus alkoi Jean Sibeliuksen Surusoitolla. Kukkatervehdyksen laskivat omaiset, tasavallan presidentti, presidentti Martti Ahtisaari, presidentti Tarja Halonen, eduskunta ja valtioneuvosto. Kukkatervehdyksien jälkeen Kaartin soittokunta soitti Jean Sibeliuksen Andante festivon ylikapellimestari Jyrki Koskisen johdolla.

Professori Jorma Hynninen esitti Kalervo Hämäläisen Veteraanin iltahuudon yhdessä Cantores Minoresin ja Kaartin soittokunnan kanssa. Urkurina siunaustilaisuudessa toimi Seppo Murto, kanttorina Harri Viitanen ja kuoroa johti kapellimestari Hannu Norjanen.

Siunaustilaisuuden lopuksi Cantores Minores esitti Jean Sibeliuksen Finlandia-hymnin. Päätössoitto oli Narvan marssi Kaartin soittokunnan esittämänä.

Arkunkantajina kirkossa toimivat palveluksessa olevat kenraalit ja amiraalit. Arkun edessä kulkevat puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg ja Rajavartiolaitoksen päällikkö, kenraaliluutnantti Jaakko Kaukanen.

Surusaatto Hietaniemeen

Presidentti Koiviston surusaatto lähti liikkeelle Tuomiokirkolta. Ratsupoliisien vetämä autosaattue  pysähtyi Valtioneuvoston linnan, Suomen Pankin ja Presidentinlinnan kohdalla.

Kunniaosasto, rumpuryhmä, signalisti ja kadettien kunniakuja ottivat vastaan presidentti Koiviston hautajaissaattueen Presidentinlinnan edustalla. Merkkisoiton jälkeen surusaatto ja kunniaosasto viettivät 60 sekunnin pituisen hiljaisen hetken. Tasavallan presidentin lippu laskettiin tervehdykseen presidentti Koiviston kunniaksi. Surusaatto lähti jälleen liikkeelle ja presidentti Koiviston viimeinen kunniakomppanian tarkastus oli ohi.

Presidentti Koivisto haudattiin Hietaniemen hautausmaalle sotilaallisin kunnianosoituksin alueelle, jossa sijaitsevat presidentti Urho Kekkosen ja Risto Rytin haudat. Arkunkantajina Hietaniemessä toimivat presidentti Koiviston entiset adjutantit. Kunnianosoituksista vastaavat Kaartin jääkärirykmentin asettama kunniakomppania ja Kaartin soittokunta. Ylioppilaskunnan Laulajat esittää laulun Oi kallis Suomenmaa.

Muistotilaisuus Säätytalossa

Muistotilaisuus pidettiin Säätytalossa kutsuvieraille hautaan laskemisen jälkeen. Muistotilaisuuden avaussanat lausui omaisten edustaja Heikki Allonen. Pääministeri Juha Sipilä esitti muistosanat. Muistopuheen piti entinen pääministeri Paavo Lipponen.