Presidentti Niinistö Ahvenanmaalla: Turvallisuus vahvistetaan ja varmistetaan arjessa

Presidentti Niinistö avasi Ahvenanmaan maakuntapäivien istuntokauden Maarianhaminassa. Kuva: Riikka Hietajärvi/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö avasi Ahvenanmaan maakuntapäivien istuntokauden Maarianhaminassa. Kuva: Riikka Hietajärvi/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö vieraili Ahvenanmaalla ja avasi Maarianhaminassa Ahvenanmaan maakuntapäivien istuntokauden 2023–2024 perjantaina 3. marraskuuta 2023. Lisäksi hän tapasi maakunnan edustajia ja keskusteli heidän kanssaan Ahvenanmaan ajankohtaisista asioista.

Puheessaan presidentti totesi, että kiristynyt turvallisuustilanne puhuttaa ymmärrettävästi myös Ahvenanmaalla. ”Ahvenanmaan asema ei rakennu mielikuvien varaan. Ahvenanmaan alueen demilitarisoinnilla ja neutralisoinnilla on selkeä kansainvälisoikeudellinen asema, joka perustuu paitsi kansainvälisiin sopimuksiin myös eurooppalaiseen tapaoikeuteen”, presidentti sanoi.

Presidentti viittasi viimeisteltävänä olevaan ulkoministeriön selvitykseen Ahvenanmaan erityisasemasta ja oikeudellisista kysymyksistä, jonka yhteydessä kuullaan myös Ahvenanmaan edustajia. ”Tämä on keskustelu, joka ei kuitenkaan rajoitu vain kansainvälisen oikeuden periaatteiden tasolle tai Suomen maa-alueen sisälle. Meidän on otettava näissä kysymyksissä huomioon myös läntisten kumppaniemme näkökohdat.”

”Suomi kyllä turvaa yhdessä liittolaistensa kanssa Ahvenanmaan aseman tiukan paikan tullen. Mutta turvallisuus vahvistetaan ja varmistetaan arjessa. Sen vuoksi rohkaisen teitä jokaista täällä maakunnassa keskusteluun siitä, mitä Ahvenanmaalla voidaan itse tehdä lisää maakunnan  turvallisuuden lisäämiseksi”, presidentti Niinistö sanoi.

Yhteistyö lisääntynyt

Presidentti kävi keskusteli maakunnan edustajien kanssa ajankohtaisista aiheista. Kuva: Riikka Hietajärvi/Tasavallan presidentin kanslia

”Ilokseni olen myös huomannut, miten käytännönläheinen ja epävirallinen yhteistyö maakunnan ja valtakunnan välillä on viime vuosina lisääntynyt”, presidentti sanoi. Vuoropuhelua ja arjen yhteistyötä ovat edistäneet esimerkiksi virkamiesten Ahvenanmaa-verkosto ja Ålandsakademin.

Presidentti sanoi pitävänsä arvossa toimikausiensa aikana käymiään keskusteluja ja yhteistyötä maakunnan edustajien kanssa. ”Olen vakuuttunut, että Ahvenanmaan maakunta säilyy myös tulevaisuudessa turvallisena, kauniina ja elinvoimaisena. Kantakaamme jokainen oma vastuumme tästä, ja toimikaamme yhdessä maakunnan parhaaksi. ”

Vierailullaan presidentti Niinistöllä tapasi myös maakunnan edustajia. Keskusteluissa olivat esillä turvallisuus, itsehallintolain uudistus ja muut Ahvenanmaan ajankohtaiset asiat, kuten juuri käydyt maakuntavaalit.

Presidentti Niinistö vieraili Ahvenanmaalla edellisen kerran kesäkuussa 2022, jolloin hän osallistui Ahvenanmaan itsehallinnon 100-vuotisjuhliin.