Presidentti Niinistö Arraiolos-kokouksessa: Tarvitsemme vahvan ja yhtenäisen Euroopan

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui Euroopan presidenttien Arraiolos-ryhmän kokoukseen Portugalissa 5.–6. lokakuuta 2023. Kokouksen aiheina olivat tänä vuonna sota Ukrainassa sekä Euroopan turvallisuus ja tulevaisuuden haasteet.

Euroopan presidenttien Arraiolos-kokoukseen osallistui 13 EU-maan presidenttiä. Kuva: Riikka Hietajärvi/Tasavallan presidentin kanslia

Kokouksen päätteeksi pidetyssä lehdistötilaisuudessa presidentti Niinistö totesi Euroopan hengen olleen keskusteluissa läsnä. Hän kertoi kaikkien osallistujien olleen yhtä mieltä siitä, että tämän hetken haasteisiin vastaamiseksi tarvitsemme vahvemman Euroopan. ”Yksi osa vahvuutta on kyky yhtenäisyyteen. Euroopalla on oltava yhteinen ääni ja yhteinen tahto.”

Presidentin mukaan Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on osoittanut Euroopan yhtenäisyyden kyvyn, ja osoittaa sen myös tulevaisuudessa. ”Tuki Ukrainalle jatkuu. Ukrainan on saatava oikeudenmukainen rauha, jonka se itse hyväksyy.”

Ukrainan lisäksi yhtenäisyyttä tarvitaan myös muissa asioissa. ”Meillä on päivittäin uutisia ilmastonmuutoksesta ja jopa oikeustapauksia, jotka käsittelevät sitä. Mielestäni Euroopan unionilla on tässä vakava tehtävä. Me johdamme ilmastonmuutoksen torjuntaa, ja meidän on jatkettava sitä.”

Presidentti otti esille myös tekoälyn, kvanttiteknologian ja kyberturvallisuuden. ”On hyvin selvää, että sillä, joka on paras näissä asioissa, on paljon valtaa käsissään. Meidän tulee johtaa Eurooppaa.”