Presidentti Niinistö: Demokratia tarvitsee rikasta keskustelua ja asiantuntijuuden jakamista

Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui maanantaina 30. toukokuuta 2022 suurlähettiläs, ministeri Jaakko Iloniemen 90-vuotismerkkipäivän kunniaksi järjestettyyn luentotilaisuuteen Säätytalolla.

Presidentti Niinistö avasi tilaisuuden onnittelemalla ministeri Iloniemeä lämpimästi. ”Suomalaisen ulkopolitiikan kentällä, Jaakko Iloniemi on vakio. Vuosikymmenten ajan hän on muovannut politiikkaa ja keskustelua. –– Punaisena lankana on säilynyt Suomen liikkumavaran lisääminen.” Presidentti kiitti Iloniemeä monista arvokkaista keskusteluista ja säännöllisestä kirjeenvaihdosta. ”Keskusteluissa sinulla, Jaakko, on erityinen, rauhoittava taito: jopa silloin, kun keskustellaan hyvin vakavista aiheista tai uhkista, kuulija huomaa usein jälkikäteen yllätyksekseen tuntevansa olonsa rauhalliseksi ja varmaksi.”

Puheenvuorossaan presidentti kävi läpi Iloniemen merkittävää uraa, joka alkoi 1950-luvulla Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL:n pääsihteerin tehtävällä. 1970-luvulla Iloniemi tuli tunnetuksi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssin (ETYK) kantavana voimana. Presidentti totesi Iloniemen vuosien saatossa ajaneen johdonmukaisesti Suomen aktiivista osallistumista läntiseen yhteisöön ja transatlanttisen yhteistyön vahvistamista.

Lopuksi presidentti Niinistö nosti esiin julkisen keskustelun tärkeyden. ”Demokratia tarvitsee rikasta keskustelua ja asiantuntijuuden jakamista. Suunnattomalla energialla Jaakko on palvellut niin kansaa kuin päättäjiä osallistumalla aktiivisesti julkiseen keskusteluun. Hänet tunnetaan tahdikkaana, loogisena ja faktoihin pohjaavana keskustelijana. ––Toivon keskustelujemme jatkuvan.”

Tallenne

Jaakko Iloniemi Lecture 30.5.2022