Presidentti Niinistö diplomaateille: Ukrainan kriisiä hallittava, ettei se hallitse meitä

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö puhui diplomaatisten edustustojen päällikköille. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puolisoineen isännöi perinteiset juhlapäivälliset Helsinkiin akkreditoitujen diplomaattisten edustustojen päälliköille ja heidän puolisoilleen Helsingin kaupungintalolla tiistaina 29. huhtikuuta 2014.

Diplomaateille pitämässään puheessa presidentti Niinistö keskittyi Ukrainan kriisiin. Presidentin mukaan kriisi on nopeassa tahdissa asettanut eurooppalaisen turvallisuusjärjestyksen kovien paineiden ja eroosion alaiseksi. ”On myönnettävä, että näköalat ovat synkät. — Kriisi vain jatkuu ja saa yhä uutta sisältöä, johon kuuluvat yhä vastenmielisemmät piirteet kuten katoamiset, murhat ja vaikkapa Etyjin tarkkailijoiden vangitseminen”, presidentti Niinistö sanoi.

Presidentin mukaan haasteena on saada kriisin eskaloituminen pysäytettyä ja palauttaa se uskottavasti neuvottelupöytään. Vain siten kriisin vaikutuksia saadaan rajoitettua ja ajan mittaan olisi myös mahdollista korjata rikkimennyttä ja luoda vahvempaa turvallisuutta.

”Joka tapauksessa ollaan ison valinnan edessä: hallitaanko kriisiä vai annetaanko kriisin hallita meitä? Korostan, että jos eskalaatio jatkuu ja tilanne vain pahenee, mennään väistämättä kohti jälkimmäistä, kohti avointa konfliktia ja syvää epävakautta. Tällaisten kehityskulkujen ja niiden seurausten hallittavuus on illuusio, johon kenenkään ei kannata uskoa”, presidentti varoitti.

Presidentti Niinistön mukaan Ukrainan kriisin ratkaiseminen on tärkeää myös siksi, että kansainvälisellä yhteisöllä on muita, laajempiakin kysymyksiä edessään. ”On nimittäin selvää, että globaali muutos taloudessa, teknologiassa tai ilmastossa ei suinkaan jää odottamaan tämän kriisin selviämistä. Tämä laajempi murros jatkuu ja vaatii meiltä yhä enemmän.” ”Tätä isoa kuvaa meillä ei ole varaa unohtaa,” presidentti Niinistö painotti.

Perinteiselle diplomaattipäivälliselle osallistui yhteensä noin 170 kutsuvierasta, joiden joukossa oli diplomaattien lisäksi Suomen poliittista johtoa ja virkamieskuntaa.

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö ja diplomaattikunnan vanhin Venäjän suurlähettiläs Aleksandr Rumjantsev kättelevät ennen päivällistä. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia