Presidentti Niinistö esitti tervehdyksen Global Health Security Agendan ministerikokoukselle

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö esitti videotervehdyksensä maailmanlaajuisen terveysturvallisuusohjelma – Global Health Security Agendan (GHSA) -ministerikokouksessa Soulissa 8.-9. syyskuuta. Kokouksessa esitti videotervehdyksen myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama. Ministerikokouksessa käsitellään tartuntatauteja ja niihin liittyviä biouhkia.

”Tänä vuonna Suomen toimiessa GHSA:n puheenjohtajana, olemme tehneet yhdessä työtä edistääksemme maailmanlaajuista terveysturvallisuutta konkreettisesti”, presidentti Niinistö sanoi tervehdyksessään.  ”Tarttuvat taudit eivät noudata valtioiden rajoja, joten tarvitsemme laajaa kansainvälistä yhteistyötä. Ebola-epidemian puhkeaminen osoitti, että valtiot eivät selviä terveysturvallisuuden haasteista yksin.”

Global Health Security Agenda (GHSA)on 50 maan ja keskeisten kansainvälisten järjestöjen yhteistyöfoorumi. Sen tavoitteena on parantaa kansallista varautumista ja terveysjärjestelmien toimintakykyä tartuntatautien torjumiseksi. Terveydenhuoltojärjestelmien vahvistaminen on olennainen osa terveysturvallisuutta. Ohjelman käytännön toimet keskittyvät ehkäisemään epidemioita, joita aiheuttavat esimerkiksi Ebola-virus ja MERS-koronavirus.

Suomi on viisivuotisen terveysturvallisuusohjelman puheenjohtajamaa vuonna 2015 ja ohjausryhmän jäsen. Suomen johdolla ohjausryhmä on luonut toimintatavan, jolla voidaan riippumattomasti arvioida maiden terveysturvallisuutta ja tarvittavia lisätoimia. Arviointien avulla voidaan vahvistaa maiden omia toimia tartuntatautien ja biologisten uhkien havaitsemisessa, ehkäisemissä ja hallinnassa.

GHSA-ohjelma käynnistyi Yhdysvaltojen aloitteesta vuonna 2014. Suomi on ollut mukana ohjelmassa alusta alkaen.

Presidentti Niinistö esitti videotervehdyksen Soulissa järjestetylle kokoukselle 9.9.2015.

Presidentti Niinistö esitti videotervehdyksen Soulissa järjestetylle kokoukselle 9.9.2015.