Presidentti Niinistö etävierailuilla Suonenjoella ja Seinäjoella: Kunnat ovat osoittaneet kykynsä reagoida ja sopeutua

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki Munkkimäen terassilta virtuaalivierailut Suonenjoelle ja Seinäjoelle 12.6.2020. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki Munkkimäen terassilta virtuaalivierailut Suonenjoelle ja Seinäjoelle 12.6.2020. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön keskiviikkona alkaneet kuntavierailut jatkuivat perjantaina 12. kesäkuuta 2020. Etäyhteydet aurinkoisesta Kultarannasta avattiin tällä kertaa Suonenjoelle ja Seinäjoelle.

Suonenjoen kaupunginjohtaja Juha Piiroinen, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Olavi Ruotsalainen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Nuutinen tervehtivät virtuaalisesti presidentti Niinistöä. Kuva: Suonenjoen kaupunki

Suonenjoella presidentti Niinistö keskusteli ensin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Olavi Ruotsalaisen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Nuutisen ja kaupunginjohtaja Juha Piiroisen kanssa. Esillä olivat muun muassa kaupungin elinvoimaisuus sekä paikalliset kokemukset koronavirustilanteesta.

Suonenjoella ei kevään aikana ole todettu yhtään koronavirustartuntaa, mutta viruksen vaikutukset ovat kuitenkin näkyneet vahvasti. Esimerkiksi työvoimansaanti on puhuttanut 150-vuotisjuhlavuottaan viettävässä mansikkakaupungissa.

Kaupunginjohtaja Piiroinen totesi, että vaikka huolta on kannettu yrittäjistä ja kaupungin elinvoimaisuudesta, kuntaorganisaatio on osoittanut toimivuutensa. ”Kuntamme ja alueemme talous on ollut hyvässä kunnossa ja kehityksessä. Vaikka otimme kovan iskun vastaan nyt kevään aikana, meillä on mahdollisuus ottaa tämän tyyppinen rasite hoidettavaksi”, hän sanoi.

Presidentti Niinistö totesi Suonenjoella olevan varsin myönteinen sävy ja usko tulevaisuuteen huolimatta kevään ikävistä kokemuksista. ”Jäljelle siitä on jäänyt ainakin kyky reagoida. Se on kehittynyt vähän kaikissakin meissä”, hän totesi. Taloudesta presidentti lisäsi, että kyky vastata koronan aiheuttamaan haasteeseen osoittaa, että ajattelu on ollut terveellä pohjalla aiempina vuosina.

Etävierailullaan presidentti Niinistö tapasi lisäksi marjaviljelijöiden omistaman Pakkasmarja Oy:n toimitusjohtajan Matti Leinosen ja hallituksen puheenjohtajan Vesa Soirion. He kertoivat presidentille yrityksen ajankohtaisista asioista kuten kotimaisen ja ulkomaisen kausityövoiman rekrytoinnista. Yritys valmistaa ja kehittää marjatuotteita kotimaisista viljellyistä-, metsä- ja luomumarjoista.

Vierailun lopuksi kaupungin edustajat toivottivat presidentin lämpimästi tervetulleeksi ”live”-vierailulle Suonenjoelle. ”Oli miellyttävä vierailla. Ja vielä miellyttävämpi olisi olla siellä mansikkapöydässä. Kokeillaan sitä joku kerta,” presidentti Niinistö naurahti ja toivotti hyvää jatkoa suonenjokelaisille.

Seinäjoelle kaikkien aikojen tapahtumakesä – sitten kun on sen aika

Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kimmo Heinonen toivottivat presidentti Niinistön tervetulleeksi etävierailulle. Kuva: Seinäjoen kaupunki

Seinäjoen-etävierailulla presidentti Niinistö keskusteli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kimmo Heinosen ja kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäen kanssa kaupungin ajankohtaisista asioista.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heinonen kertoi presidentille, että koronan värittämän kevään jälkeen Seinjoella katsotaan vahvasti tulevaisuuteen. Aikomuksena on tehdä kesästä 2021 kaikkien aikojen tapahtumakesä. ”Jostain luinkin, mikä varmasti sopii siihen Seinäjoen mentaliteettiin, että ensi vuonna pannaan sitten kaikki paremmaksi,” presidentti Niinistö kommentoi.

Lisäksi presidentti ja kaupungin edustajat keskustelivat kunnan roolista palvelujärjestäjänä poikkeusoloissa sekä kolmannen sektorin merkityksestä. Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että kuntakenttä on nopeasti kyennyt sopeutumaan täysin muuttuneeseen tilanteeseen. ”Se on tietysti mille tahansa hallintoyksikölle kunniaksi, että ei olla luuduttu pelkkään omaan rataan niin, ettei osata vaihtaa sitten kun se vaihtamisen pakko on”, presidentti totesi.

Seinäjoella presidentti Niinistö keskusteli myös paikallisen elinkeinoelämän edustajien kanssa. Seinäjoen kaupungin kehitysyhtiö Into Seinäjoki Oy:n toimitusjohtaja Leena Perämäki kertoi presidentti Niinistölle muun muassa koronatilanteen vaikutuksista yrittäjyyteen ja paikallisiin tapahtumiin. Erityisesti hän kiitteli paikallisten yrittäjien sopeutumiskykyä ja ratkaisukeskeisyyttä uuden tilanteen edessä.

Atria Oyj:n toimitusjohtaja Juha Gröhn puolestaan kertoi presidentti Niinistölle koronaviruksen vaikutuksista liha- ja ruoka-alalle. Hänen mukaansa tehtaiden toimivuus on ollut heidän suurin huolensa. Myös nopeasti muuttuneet jakelukanavat ovat vaatineet yritykseltä erityisjärjestelyjä. Tekemisen henki on kuitenkin yrityksessä kova ja arki on saatu poikkeuksellisesta keväästä huolimatta pyörimään hyvin.

Tästä eteenpäin

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö juttelemassa median kanssa Kultarannan Munkkimäen terassilla. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Etävierailujen jälkeisessä mediatapaamisessaan presidentti Niinistö kommentoi vierailujen antia: ”Me olemme tänään jatkaneet maakuntakierrosta. Tällä kertaa vähän vaakatasossa liikuttu Suonenjoelta Seinäjoelle. Ja taas kerran sanoma on ollut kaiken kaikkiaan molemmin puolin aika rohkaiseva. Toki vaikeuksia on ollut, vaikeuksia on edelleen ja niihin tuleviinkin valmistaudutaan, mutta henki on kuitenkin hyvä: tästä eteenpäin.”

Suonenjoen ja Seinäjoen lisäksi presidentti Niinistö teki tällä viikolla etävierailut myös Taipalsaarelle ja Tampereelle. Vierailujen tavoitteena oli vaihtaa ajatuksia ja kuulla eri kokoisten kuntien paikallisista kokemuksista koronapandemiaan sopeutumisesta, tämän hetken tilanteesta sekä muista kuntien ajankohtaisista asioista.

Videotallenne Suonenjoen-vierailusta

Videotallenne Seinäjoen-vierailusta