Presidentti Niinistö Etelä-Korean P4G-kokouksessa: ”Talouspolitiikka ja hiilen hinta ovat ilmastotoimien ytimessä”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui Etelä-Korean johdolla järjestettyyn P4G-virtuaalikokoukseen sunnuntaina 30. toukokuuta 2021. Kaksipäiväisessä kokouksessa pyritään edistämään Pariisin ilmastosopimuksen ja Agenda 2030 -tavoitteiden toteutumista. Kokoukseen osallistuu yli 60 valtionpäämiestä ja kansainvälisen järjestön puheenjohtajaa.

Leaders’ Session -keskusteluun osoitetussa videoviestissään presidentti Niinistö totesi, että kunnianhimoisista sitoumuksista on siirryttävä kunnianhimoiseen toimintaan.

”Vuoden alussa pidetyt Climate Adaptation Summit sekä presidentti Bidenin järjestämä ilmastokokous osoittavat, että olemme menossa oikeaan suuntaan. Suomen tavoitteena on olla ensimmäinen hiilineutraali hyvinvointivaltio vuonna 2035”.

Valtiovarainministerien ilmastokoalitio laajenee

Presidentti sanoi, että Suomi on erityisen huolestunut arktisesta alueesta, joka lämpenee kolme kertaa nopeammin kuin muu maapallo keskimäärin. Suomi pitää myös ilmastokysymyksiä arktisen yhteistyön keskiössä. ”Mustan hiilen ja metaanipäästöjen vähentäminen on alueellisesti ja globaalisti ensisijaista.”

Presidentti Niinistö painotti puheenvuorossaan valtiovarainministerien yhteisen ilmastokoalition osuutta ilmastoyhteistyössä. Koalitiossa on mukana yli 60 maata ja sen puheenjohtajina toimivat Suomi ja Indonesia.

”Talouspolitiikka ja hiilen hinta ovat ilmastotoimien ytimessä. Kasvava koalitio toivottikin keväällä tervetulleiksi Etelä-Korean, Yhdysvaltojen, Japanin sekä muut uudet jäsenmaat. Tämä P4G-kokous on tärkeä etappi kohti Glasgow’n ilmastokokousta ja siitä eteenpäin”, presidentti sanoi.

Tanskan vuonna 2018 lanseeraaman P4G-aloitteen (Partnering for Green Growth and the Global Goals 2030) tavoitteena on saattaa yhteen toimijoita julkiselta, yksityiseltä ja kolmannelta sektorilta, sekä kehittyneistä että kehittyvistä talouksista. Konkreettisia ratkaisuja etsitään viidellä osa-alueella: ruoka ja maatalous, vesi, energia, kaupungit ja kiertotalous.

Video

Statement by President of the Republic of Finland Sauli Niinistö at the 2021 P4G Seoul Summit on 30 May 2021