Presidentti Niinistö ilmastohuippukokouksessa: Ilmastonmuutoksen hillitseminen edellyttää sitoutumista ja nopeita toimia

Kuva: UN Webtv

Kuva: UN WebTV

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin järjestämään ilmastohuippukokoukseen New Yorkissa 23. syyskuuta 2014. Presidentti Niinistö vahvisti puheenvuorossaan Suomen sitoumuksen tukea Vihreää ilmastorahastoa sekä kertoi Suomen kansallisista ja paikallistason toimista ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

Presidentti Niinistön mukaan ilmastohaasteeseen vastaaminen edellyttää nyt todellista toimintaa. ”Jos laiminlyömme tämän, tilanne voi riistäytyä hallinnasta. Siksi meidän on varmistettava, että saamme aikaan globaalin ilmastosopimuksen Pariisissa ensi vuonna”, presidentti sanoi.

Presidentti Niinistö muistutti puheenvuorossaan, että ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tähtäävät toimet voivat tarjota myös taloudellisia mahdollisuuksia. ”Olemme käynnistäneet kansalliset cleantech- ja biotalousstrategiat. Tavoitteemme on cleantech -liiketoiminnan kaksinkertaistaminen vuoteen 2020 mennessä, mikä auttaa meitä myös ilmastonmuutoksen vaikutusten hillitsemisessä. Biomassavaroja ja siihen liittyvää osaamista hyödyntämällä Suomi voi tarjota kestäviä ratkaisuja myös maailmanlaajuisiin ponnisteluihin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi”, presidentti sanoi.

Ilmastohuippukokous järjestettiin New Yorkissa YK:n yleiskokouksen avausviikolla. Presidentti Niinistö käytti kokouksessa Suomen kansallisen puheenvuoron ja toimi lisäksi rinnakkaispuheenjohtajana ilmastoa, terveyttä ja työpaikkoja käsittelevässä keskustelussa.