Presidentti Niinistö: Ilmastotoimet tarvitsevat tukea kansalaisilta

"Kansalaisten rooli on paljon tärkeämpi kuin monet ajattelevat. Noin 70 prosenttia kasvihuonekaasupäästöistä liittyy kotitalouksien kulutukseen", tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi Zero Emission Summit -kokouksessa New Yorkissa torstaina 21. syyskuuta 2017. Kokous käsitteli kansalaisten roolia ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

Presidentti Niinistö ja Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas puhuvat hurrikaaneista YK:ssa tiistaina 19.9.2017. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö ja Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas puhuvat hurrikaaneista YK:ssa tiistaina 19.9.2017. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia

”Kansalaisten rooli on paljon tärkeämpi kuin monet ajattelevat. Noin 70 prosenttia kasvihuonekaasupäästöistä liittyy kotitalouksien kulutukseen”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi Zero Emission Summit -kokouksessa New Yorkissa torstaina 21. syyskuuta. Kokous käsitteli kansalaisten roolia ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

”Päättäväisten ilmastotoimien aika on nyt. Ilmastonmuutos etenee hälyttävällä vauhdilla”, presidentti sanoi ja korosti, että jokaisen valinnoilla on merkitystä. Suomen tukemassa kokouksessa jaettiin parhaita käytäntöjä ja pohdittiin tapoja vaikuttaa kansalaisiin, jotta heidän tekemänsä päätökset olisivat ilmastoystävällisiä ja kestäviä.

”Minä esimerkiksi allekirjoitin oman kansalaisen ilmastolupaukseni kaksi vuotta sitten”, presidentti sanoi. ”Oma kampanjani hiilijalanjälkeni pienentämiseksi alkoi jo muutama vuosi ennen ilmastolupausta, kun asennutin kotiimme maalämpöjärjestelmän. Sen avulla vähensimme sähkönkulutustamme puolella. Sen jälkeen olemme siirtyneet hiilidioksidivapaaseen sähköön ja käytämme yhä enemmän led-lamppuja.” Presidentti kertoi myös kiinnittäneensä huomiota ruokahävikin pienentämiseen.

”Onneksi en ole toimissani yksin. Kasvava määrä kaupunkeja, yrityksiä ja rahoitusyhteisöjä  on myös aktivoitunut kehittämään ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Nämä toimet tarvitsevat kuitenkin tukea kansalaisilta, jotta ne voivat saavuttaa laajuuden ja nopeuden, jota tarvitaan todellista muutosta varten.”

Suomella perinteitä

Suomella on pitkät perinteet kestävän kehityksen edistämisessä, presidentti sanoi. ”Olemme hyvässä asemassa pannaksemme täytäntöön kestävän kehityksen toimintaohjelman Agenda 2030:n. Keskitymme valtion, yksityisen sektorin, yliopistojen ja kansalaisyhteiskunnan välisten kumppanuuksien perustamiseen.”

21. syyskuuta on nollapäästöpäivä. Alun perin Kanadassa syntyneen idean tavoitteena on antaa maapallolle vapaapäivä fossiilisten polttoaineiden käytöstä. Presidentti Niinistö pyysi kaikkia liittymään Kansalaisen ilmastolupauskampanjaan.

”Tämä päivä tarjoaa hyvän tilaisuuden pysähtyä hetkeksi ja miettiä, miten voisimme vähentää hiilidioksidipäästöjä, jotka ovat merkittävin ilmastonmuutoksen aiheuttaja”, presidentti sanoi. ”Haluaisin pyytää kaikkia liittymään Kansalaisen ilmastolupaus -kampanjaan. Kestävän kehityksen rakentaminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan aiemmin. Yksilöinä voimme saada ja meidän on saatava muutos aikaan.”

21.9.2017 Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe kansalaisten roolia ilmastonmuutoksen hillitsemisessä käsittelevässä Zero Emission Summit -kokouksessa