Presidentti Niinistö Iranissa: Suomen ja Iranin yhteistyöllä paljon mahdollisuuksia

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio vierailivat tiistaina 25. lokakuuta 2016  Mellat-puistossa Teheranissa, jossa sijaitsee suomalaisen kuvanveistäjän Eila Hiltusen suunnittelema Palmulehto-monumentti. Presidenttiparille esiteltiin paikallista kulttuuria, musiikkia, matonkudontaa seka vanhaa urheilulajia bastania. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio vierailivat tiistaina 25. lokakuuta 2016 Mellat-puistossa Teheranissa, jossa sijaitsee suomalaisen kuvanveistäjän Eila Hiltusen suunnittelema Palmulehto-monumentti. Presidenttiparille esiteltiin paikallista kulttuuria, musiikkia, matonkudontaa seka vanhaa urheilulajia bastania. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

”Keskustelen huomenna presidentti Rouhanin kanssa tärkeistä kansainvälisen politiikan kysymyksistä, kuten Syyrian tilanteesta sekä Iranin roolista Lähi-idän tilanteen vakauttamisessa ja rauhoittamisessa. Tässä seminaarissa keskitytään kuitenkin yrityksiin ja kaupankäyntiin”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi avatessaan Suomen ja Iranin yritysyhteistyötä koskevan seminaarin Teheranissa 25. lokakuuta.

“Vuoden 2015 heinäkuussa solmittu Iranin ydinohjelmaa koskeva yhteinen kattava toimintasuunnitelma oli tärkeä merkkipaalu, joka on avannut uusia mahdollisuuksia maidemme kahdenvälisille suhteille ja yritysyhteistyölle. Olen vakuuttunut siitä, että sopimus edistää ydinaseriisuntaa ja antaa iranilaisille yrityksille uusia mahdollisuuksia kansainväliseen kaupankäyntiin”, presidentti Niinistö jatkoi.

Seminaari oli osa tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Haukion kaksipäiväistä virallista vierailua Iranissa. Presidentti viittasi puheessaan vierailulla mukana olevien suomalaisyritysten korkeaan osaamiseen erityisesti innovaatioista ja teknologiasta ja sanoi sen hyödyttävän myös iranilaisia. Myös ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen on presidentin mukana Iranissa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta yli 40 vuoteen, kun tasavallan presidentti vierailee Iranissa. Iranin kansainvälinen asema muuttui olennaisesti heinäkuussa 2015 syntyneen ydinohjelmasovun myötä. Tammikuussa 2016 ydinohjelmaan liittyneet pakotteet keskeytettiin ja Iran hyväksyttiin takaisin kansainvälisen kaupan piiriin.

Suomalaisilla yrityksillä kiinnostavaa osaamista

Presidentti Niinistö korosti yritysseminaarissa pitämässään puheessa Iranin merkitystä Suomen kauppakumppanina. Hänen mukaansa Suomen kannattaa tiivistää yhteistyötä Iranin kanssa.

”Noin 30 vuotta sitten Iran oli yhdessä Japanin kanssa tärkeimpiä kauppakumppaneitamme Aasiassa. Maillamme on hyvät mahdollisuudet palauttaa yhteistyö samalle tasolle. Iranilla on runsaasti luonnonvaroja. Teillä on satoja tuhansia korkeasti koulutettuja insinöörejä ja liikemiehiä, ja he ovat korvaamaton valtti kansainvälisessä kaupankäynnissä”, sanoi presidentti Niinistö.

Presidentti Niinistö sanoi uskovansa, että Suomi voi taas olla Iranille kiinnostava kumppani monilla aloilla.

”Yritysvaltuuskunnassa edustettuina ovat muun muassa puhtaat teknologiat eli cleantech, energiatehokkuus, biotalous, Suomen puu- ja paperiteollisuus, informaatioteknologia sekä terveysteknologia. Kaikille yrityksille yhteistä on yhteistä sitoutuminen ja pyrkimys tukea iranilaisia yrityksiä niiden palatessa kansainvälisille markkinoille ja maailmantalouden toimijoiksi”, presidentti Niinistö jatkoi.

Presidentti Niinistö korosti myös, että kaupan ongelmat tulee ratkoa. Suomen ja Iranin keskuspankkien ja yksityisten pankkien välinen työryhmä on asetettu selvittämään pankkitoimintaan ja rahansiirtoon liittyviä ongelmia.

Ihmisoikeudet esillä presidentin puolison Jenni Haukion tapaamisissa

Tiistaina iltapäivällä presidentti Niinistö ja rouva Haukio vierailivat Mellat-puistossa, jossa on suomalaisen kuvanveistäjän Eila Hiltusen suunnittelema Palmulehto-monumentti. Viime vuonna Teheranin kaupunki kunnosti nyt 41-vuotiaan monumentin. Kunnostajana toimi iranilainen taiteilija Ebrahim Eskandari.

Mellat-puistossa presidenttiparille esiteltiin paikallista kulttuuria, musiikkia, matonkudontaa seka vanhaa urheilulajia varzesh-e bastania. Suomalais-iranilainen Sam Runola, 3, lahjoitti presidenttiparille oman piirustuksensa.

Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio vieraili tiistaina 25. lokakuuta muun muassa kansainvälisessä tyttökoulussa, Soodeh International Schoolissa. Koulu on mukana puiden istuttamiseen kannustavassa Treelympics-kampanjassa, jonka takana on suomalainen kestävän kehityksen ENO-verkkokoulu. Myös kouluvierailuun sisältyi puun istuttaminen.

Keskiviikkona 26. lokakuuta rouva Haukio tapasi rouva Rouhanin, Unescon ja Unicefin edustajia sekä iranilaiskirjailijoita. Tapaamisissa käsiteltiin muun muassa Iranin ihmisoikeustilannetta.

Presidentti Niinistö tapaa keskiviikkona 26. lokakuuta Iranin presidentti Hassan Rouhanin sekä muun muassa Iranin parlamentin puhemies Ali Larijanin sekä ulkoministeri Mohammad Javad Zarifin.

Kuvia

 Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen, Iranin teollisuuden, kaivosalan ja kaupan varaministeri Mojtaba Khosrowtaj Suomen ja Iranin yritysyhteistyötä koskevan seminaarin Teheranissa 25. lokakuuta 2016. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia  Presidentti Niinistö avasi Suomen ja Iranin välisen talousseminaarin Teheranissa 25. lokakuuta 2016. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia  Tiistaina 25. lokakuuta presidentti Niinistö ja rouva Haukio vierailivat Mellat-puistossa, jossa on suomalaisen kuvanveistäjän Eila Hiltusen suunnittelema Palmulehto-monumentti. Puistossa esiteltiin paikallista kulttuuria, musiikkia, matonkudontaa seka vanhaa urheilulajia bastania. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia
 Suomalais-iranilainen Sam Runola, 3, antoi presidenttiparille oman piirustuksensa Mellat-puistossa Teheranissa. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia  Tiistaina 25. lokakuuta presidentti Niinistö ja rouva Haukio vierailivat Mellat-puistossa, jossa on suomalaisen kuvanveistäjän Eila Hiltusen suunnittelema Palmulehto-monumentti. Puistossa esiteltiin paikallista kulttuuria, musiikkia, matonkudontaa seka vanhaa urheilulajia bastania. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia Iranin presidentti Hassan Rouhani toivotti presidentti Sauli Niinistön tervetulleeksi. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia
Presidentit keskustelivat mm. Suomen ja Iranin suhteista, Iranin ja EU:n suhteista sekä Lähi-idän ja Persianlahden alueiden tilanteesta. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia Presidentit keskustelivat mm. Suomen ja Iranin suhteista, Iranin ja EU:n suhteista sekä Lähi-idän ja Persianlahden alueiden tilanteesta. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia Presidentti Niinistön ja presidentti Rouhanin tapaamisen yhteydessä allekirjoitettiin neljä Suomen ja Iranin välistä yhteistyöpöytäkirjaa, koskien mm. energia-alaa, metsien ja luonnonvarojen hallintaa, ICT-alaa sekä investointeja ja vientirahoitusta. Kuvassa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen allekirjoittajana Suomen puolelta. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia
Kättely lehdistötilaisuuden jälkeen. Presidentti Niinistö kiitti presidentti Rouhania mahdollisuudesta vierailla Iranissa ja muistutti, että maiden yhteistyöllä on pitkä historia. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia Tapaamisessa Iranin ulkoministerin Mohammad Javad Zarifin kanssa. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia Presidentti Niinistö ja Iranin parlamentin puhemies Ali Larijan tervehtivät. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia
Keskusteluissa Iranin parlamentin puhemiehen Ali Larijanin kanssa. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia Tapaaminen Iranin Asiantuntijoiden kokouksen puheenjohtajan Ali Akbar Hašemi Rafsandžanin kanssa. Iranin-vierailun päätti tapaaminen Iranin korkeimman johtajan Ali Khamenein kanssa. Tapaamisessa oli läsnä myös presidentti Rouhani. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Suomalais-iranilainen Sam Runola, 3, antoi Teheranin Mellat-puistossa presidenttiparille oman piirustuksensa. #sauliniinistö #jennihaukio #iran #teheran #tehran #presidentti #vierailu #mellatpark

Kuva, jonka Tasavallan presidentin kanslia (@tpkanslia) julkaisi 25. 10ta 2016 klo 8.28 PDT