Presidentti Niinistö isännöi Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen huippukokousta: ”Tapasimme pohjoismaisen perheemme”

Yhteiskuva Goottilaisessa salissa: Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson, Tanskan pääministeri Mette Frederiksen, Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttir ja Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre. Kuva Roni Rekomaa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin vierailun Suomeen sekä Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen huippukokouksen torstaina 13. heinäkuuta 2023 Helsingissä.

Presidentti Biden saapui Helsinkiin keskiviikkoiltana 12. heinäkuuta Naton huippukokouksesta Vilnasta.

Presidentti Niinistö vastaanotti presidentti Bidenin Presidentinlinnalla 13. heinäkuuta. Päämiesten välisissä keskusteluissa esillä olivat muun muassa Suomen Nato-jäsenyys, puolustusyhteistyö, teknologiayhteistyö ja sota Ukrainassa.

”Suomen turvallisuuspolitiikan uusi aikakausi on alkanut, ja te olette yksi niistä, jotka ovat olleet mukana kirjoittamassa historiaa. Haluan myös kiittää teitä Vilnan-tapaamisesta. Oli hyvin koskettavaa tuntea liittolaisten välinen yhteenkuuluvuus. Ja uskon, että se oli pitkälti teidän ansiotanne”, presidentti Niinistö sanoi presidentti Bidenille yhteisessä lehdistötilaisuudessa.

Kahdenvälisissä keskusteluissa esillä oli myös neuvottelut puolustusyhteistyösopimuksesta. ”Jatkamme turvallisuuskeskusteluamme kahdenvälisesti, ja se on Suomelle elintärkeää. Samaan aikaan myös Ruotsi ja Tanska käyvät samankaltaisia keskusteluja. Lopulta näyttääkin siltä, että kaikilla viidellä Pohjoismaalla on kahdenvälinen sopimus Yhdysvaltojen kanssa”, presidentti Niinistö totesi.

Perinne tavata pohjoismaisen perheen kanssa on saanut alkunsa presidentti Obaman kaudella. ”Se on ollut  meille erittäin arvokas väline ymmärtää toisiamme entistä paremmin”, presidentti jatkoi lehdistötilaisuudessa.

Presidenttien välisissä keskusteluissa oli mukana myös pääministeri Petteri Orpo osana Suomen delegaatiota.

Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen huippukokous

Kahdenvälisten keskustelujen jälkeen iltapäivällä presidentti Niinistö isännöi Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen huippukokouksen, johon osallistuivat presidentti Niinistön ja presidentti Bidenin lisäksi Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson, Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre, Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ja Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttir.

Huippukokouksen aiheina olivat Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen tiivistyvä yhteistyö turvallisuus-, ympäristö- ja teknologiakysymyksissä.

Presidentti Niinistö viittasi Bidenin käyneen keskusteluja presidentti Obaman kanssa ja todenneen, että jos koko maailma olisi kuin Pohjoismaat, meillä ei olisi niin paljon ongelmia.

”Se on jokseenkin oikein. Jos jättäisimme kaikki tärkeät päätökset Pohjoismaille, meillä kaikilla menisi hyvin”, presidentti Biden sanoi.

Presidentti Niinistön mukaan pöydällä on oikeastaan vain yksi asia ja se on tulevaisuuden turvaaminen: turvallisuuden, ympäristön ja teknologian kannalta.

Kyseessä oli Pohjoismaismaiden ja Yhdysvaltojen päämiesten kolmas tapaaminen. Edelliset vastaavat huippukokoukset järjestettiin Tukholmassa vuonna 2013 ja Washingtonissa vuonna 2016.

Tallenne

Presidentti Niinistön ja presidentti Bidenin lehdistötilaisuus