Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
Arktisen alueen kehitykseen liittyy niin uhkia kuin mahdollisuuksia, joiden yhteensovittaminen kestävällä tavalla on suuri haasteemme, arvioi tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhuessaan kansainvälisen Arctic Circle -konfrenssin avajaisissa Reykjavikissa perjantaina 31. lokakuuta.
”Olemme tehneet virheitä, mutta meillä on yhä mahdollisuus välttää uusia, kenties isompia virheitä”, presidentti Niinistö sanoi.
Presidentti korosti puheessaan Arktisen alueen alkuperäiskansojen oikeuksia sekä ympäristön suojeluun ja ilmastonmuutokseen liittyviä haasteita ja muistutti alueen erityisestä haavoittuvaisuudesta. Ilmastonmuutos etenee Arktisella alueella nopeammin kuin missään muualla ja sen vaikutukset ulottuvat kaikkialle maailmaan. ”Luonto, ympäristö ja ilmasto tulisi aina olla lähtökohtamme, koska emme voi elää maapallolla ilman sopivia olosuhteita”, presidentti Niinistö muistutti.
Uusia mahdollisuuksia tarjoavat puolestaan mm. Arktisen alueen luonnonvarat sekä uudet meriliikennereitit. Niiden hyödyntämiseen tarvitaan korkea-tasoista tutkimusta, puhdasta teknologiaa sekä arktista osaamista.
”Arktinen osaaminen on yhdistelmä tieteellistä tutkimusta, käytännön kokemusta ja oikeanlaista teknologiaa. Suomella nämä kolme asiaa ovat kunnossa”, presidentti Niinistö sanoi avajaispuheessaan.
Suomi on yksi Arctic Circle -tapahtuman neljästä teemamaasta, ja perjantaina iltapäivällä presidentti Niinistö avaa teemaistunnon, jossa esitellään Suomen arktista osaamista. Suomi-istunnon moderaattorina toimii arktinen suurlähettiläs Hannu Halinen ja siihen osallistuvat Arktisen talousneuvoston varapuheenjohtaja, Arctia Shippingin toimitusjohtaja Tero Vauraste, Ilmatieteenlaitoksen pääjohtaja Petteri Taalas sekä Outotecin toimitusjohtaja Pertti Korhonen.
Arctic Circle on poliittisten päättäjien, talouselämän edustajien, tutkijoiden, ympäristöasiantuntijoiden ja alkuperäiskansojen keskustelufoorumi. Ajatuksena on huomion kiinnittäminen arktisen alueen nopeisiin muutoksiin. Arctic Circle -konferenssi järjestetään Islannissa nyt toista kertaa, ja kolmipäiväiseen tapahtumaan saapuu osanottajia yli 30 maasta.
Ennen konferenssin alkua torstaina 30. lokakuuta presidentti Niinistö tapasi Reykjavikissa Islannin presidentin Ólafur Ragnar Grímssonin. Presidenttien keskusteluiden aiheina olivat kahdenväliset suhteet, arktiset kysymykset sekä kansainvälinen tilanne, erityisesti Venäjä ja Ukrainan kriisi.
30.10.2014 Presidentti Niinistö tapasi Islannin presidentin Reykjavikissa
Presidentti Niinistö tapasi Reykjavikisssa Yhdysvaltain arktisten asioiden erityisedustajan amiraali Robert J. Pappin. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
Arktisen keskuksen Paula Kankaanpää ja Jenni Lintula lahjoittivat presidentti Niinistölle arktisiin oloihin sopivat lapaset.Copyright © Tasavallan presidentin kanslia