Presidentti Niinistö Italian-valtiovierailulla: Tarvitsemme yhtenäisyyttä, jotta voimme tehdä tulevaisuudesta paremman

Presidentti Niinistö tarkastaa kunniakomppanian yhdessä presidentti Mattarellan kanssa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö tarkastaa kunniakomppanian yhdessä presidentti Mattarellan kanssa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki puolisonsa Jenni Haukion kanssa valtiovierailun Italiaan 23.–24. lokakuuta 2023. Vierailulla esillä olivat ajankohtaiset turvallisuuspoliittiset aiheet sekä Suomen ja Italian kahdenväliset suhteet.

Presidentti Niinistö kävi viralliset keskustelut Italian presidentti Sergio Mattarellan kanssa Quirinalen palatsissa Roomassa maanantaina 23. lokakuuta. Presidenttien välisissä keskusteluissa painottuivat Suomen ja Italia hyvien kahdenvälisten suhteiden lisäksi etenkin globaalit ja alueelliset turvallisuushaasteet sekä tuki Ukrainalle.

Iltapäivällä presidentti Niinistö tapasi Italian pääministeri Giorgia Melonin työlounaalla, jossa he kävivät perusteellisen keskustelun Euroopan turvallisuudesta sekä ajankohtaisista kysymyksistä kuten Israelin ja Lähi-idän tilanteesta sekä muuttoliikkeestä. Lisäksi presidentillä oli tapaaminen Italian edustajainhuoneen puhemies Lorenzo Fontanan kanssa.

Yhteisiä, jaettuja näkemyksiä

Yhteisessä lehdistötilaisuudessaan presidentti Mattarellan kanssa ja myöhemmin tavatessaan suomalaismediaa presidentti Niinistö korosti mailla olevan paljon yhteisiä näkemyksiä.

Sekä Suomi että Italia ovat osoittaneet vahvaa tukea Ukrainalle sodan alusta lähtien. ”On tärkeää, että pysymme tässä asiassa itsepäisinä. Jatkamme niin kauan kuin on tarpeen. Enkä itse asiassa epäile yhtään, etteikö Eurooppa olisi siihen valmis”, presidentti totesi.

Presidentti nosti esille myös presidentti Mattarellan ja pääministeri Melonin kanssa käydyt keskustelut muuttoliikkeestä sekä globaalista, maailmaa jakavasta kehityksestä. Presidentti Niinistön mukaan tilanne on ristiriitainen, sillä kohtaamamme haasteet vaativat tällä hetkellä yhteisymmärrystä enemmän kuin aiemmin.

Hyvänä esimerkkinä positiivisista pyrkimyksistä presidentti Niinistö mainitsi Italian Mattei-suunnitelman, jolla pyritään luomaan tasavertaisia kumppanuussuhteita Afrikan alueen maiden kanssa. ”Mielestäni sen peruselementit voisivat antaa meille esimerkin siitä, että meidän kaikkien on lähdettävä liikkeelle tasavertaiselta pohjalta.”

Myös Euroopan sisällä vaaditaan yhtenäisyyttä. ”Venäjän hyökkäys Ukrainaan osoitti, että pystymme yhdistymään, kun asiat ovat todella tärkeitä tai ratkaisevia. Ja tällaista yhtenäisyyttä tarvitsemme, jotta voimme tehdä globaalista tulevaisuudesta paremman.”

Presidenttiparin ohjelmassa ensimmäisenä päivänä oli myös seppeleenlasku tuntemattoman sotilaan hautamuistomerkille sekä presidentti Mattarellan ja hänen tyttärensä Laura Mattarellan isännöimä illallinen.

Naton 360 asteen lähestymistapa tärkeä turvallisuudelle

Tiistaina 24. lokakuuta presidenttipari matkusti Napoliin, jossa presidentti Niinistö vieraili Naton yhteisoperaatiojohtoportaassa ja tapasi sen komentajan, amiraali Stuart B. Munschin. Vierailun aikana esillä olivat ajankohtainen turvallisuustilanne sekä Naton eteläinen ja välimerellinen operaatioalue. ”Naton 360 asteen lähestymistapa on keskeinen koko liittokunnan turvallisuuden kannalta”, presidentti Niinistö totesi vierailun päätteeksi.

Valtiovierailu päättyi presidentti Mattarellan ja Laura Mattarellan isännöimälle lounaalle presidentin virka-asunnolla Villa Roseberyssa.

Presidenttiparin yhteisen ohjelman lisäksi Jenni Haukio tutustui Quirinalen palatsin taidekokoelmaan yhdessä Laura Mattarellan kanssa sekä vieraili Rooman ja Napolin taide- ja kulttuurihistoriallisissa kohteissa.

Edellisen kerran presidentti Niinistö vieraili Italiassa Euroopan presidenttien Arraiolos-kokouksessa.