Presidentti Niinistö itsenäisyyden juhlavuodesta: ”Toivoisin että suomalaiset osaisivat vuoden aikana antaa arvoa itselleen.”

Presidentti Niinistö tiedotustilaisuudessa Suomen juhlavuodesta 29. marraskuuta. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö piti tiedotustilaisuuden Suomen juhlavuoden vierailuista 29. marraskuuta. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vierailee kaikissa Suomen 19 maakunnassa vuoden 2017 aikana. Kiertueella presidentti juhlistaa Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä. Suomen itsenäisyyden juhlavuoden teema ”Yhdessä” on myös presidentin kiertueen teema. Presidentti kertoi suunnitelmistaan lehdistölle 29. marraskuuta Presidentinlinnassa. 

Presidentti Niinistö yhdisti myös tämän vuoden itsenäisyyspäivän vastaanoton teeman ensi vuoden juhlavuoteen. Hän luetteli Tilastokeskuksen koostamasta listasta lukuisia kansainvälisiä vertailuja, joissa Suomi on maailman huippua: ”Eräs suomalainen hyve on se, että me olemme kohtuullisesti vaatimattomia. Emme ylikorosta itseämme ja luulen, että tämä on todellakin vahvuus. Mutta ei se sitä saa tarkoittaa, että me jotenkin lähdemme aliarvostamaan saavutuksiamme. Päinvastoin, siinä suhteessa meidän täytyy olla selkeitä, tuntea itse todellakin tämän listan sisältö ja käsittää, että tässä maassa on valtavan hyvä elää. Kiitos meidän kaikkien – mehän olemme tämän tuloksen aikaan saaneet yhdessä.” Presidentti toivoikin, että juhlavuoden aikana suomalaiset osaisivatkin antaa arvoa itselleen.

Ensimmäisenä kohteena Lappi

Ensimmäinen vierailu suuntautuu Lappiin saamelaisten kansallispäivänä 6. helmikuuta. Presidentti osallistuu mm. Saamelaisalueen koulutuskeskuksen Sajoksen, Inarin kunnan peruskoulujen ja lukion järjestämään Suomi-Sápmi 100+100 -juhlaan. Kaksipäiväisen vierailun aikana presidentti käy Inarin lisäksi myös mm. 150-vuotisjuhlaansa viettävässä Tervolassa. 

Alkuvuoden aikana presidentti vierailee myös Pirkanmaalla, Kymenlaaksossa, Pohjois-Savossa ja Päijät-Hämeessä. Jokaisella maakuntamatkalla järjestetään myös yleisötapahtuma. Presidentille on saapunut eri puolilta Suomea lähes 400 kutsua juhlavuoden tapahtumiin. ”Minä haluan kiittää niistä ja vielä tulevista, mutta toivon myös ymmärtämystä siinä suhteessa, että kaikkeen ei millään nyt ennätä mukaan.” presidentti sanoi. 

Presidentin puoliso Jenni Haukio on mukana ainakin ensimmäisellä matkalla Lapissa ja kiertueen päättävällä Pohjois-Pohjanmaan matkalla. Muille matkoille Jenni Haukio osallistuu mahdollisuuksiensa mukaan. 

Viimeinen etappi on Pohjois-Pohjanmaan Oulu 

Juhlavuosi huipentuu itsenäisyyspäiväviikkoon. Tuolloin presidentti osallistuu mm. Eduskunnan juhlaistuntoon sekä vierailee Oulussa, jossa järjestetään presidenttiparin suojelema suorana televisioitava Suomi 100-juhla. Pohjois-Pohjanmaa on samalla viimeinen maakuntakohde. Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto järjestetään 6.12.2017 Presidentinlinnassa. 

Juhlavuosi näkyy myös presidentin ulkomaanmatkoilla sekä Suomeen suuntautuvissa vierailuissa. Esimerkiksi kesäkuun 1. päivänä kaikki Pohjoismaiset valtionpäät, eli kuninkaallisia Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta sekä Islannin presidentti vierailevat Suomessa. 

Sekä presidentin virka-asunnossa Mäntyniemessä että Presidentinlinnassa järjestetään avoimien ovien päiviä juhlavuoden aikana. Päivämääristä tiedotetaan myöhemmin. 

Videotallenne tiedotustilaisuudesta

Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia