Presidentti Niinistö itsenäisyyspäivästä: Kun ajat ovat vaikeita, kiitosta ja kunnioitusta on sitä suurempi syy osoittaa

Itsenäisyyspäivän vastaanottoa koskeva tiedotustilaisuus pidettiin Presidentinlinnassa torstaina 24. marraskuuta 2022. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Itsenäisyyspäivän vastaanottoa koskeva tiedotustilaisuus pidettiin Presidentinlinnassa torstaina 24. marraskuuta 2022. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Suomen itsenäisyyspäivää vietetään tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja puoliso Jenni Haukion isännöimän vastaanoton merkeissä tiistaina 6. joulukuuta 2022 Presidentinlinnassa. Vastaanoton teemana on itseensä luottava Suomi.

Presidentti Niinistö muistutti itsenäisyyspäivän vastaanottoa koskevassa tiedotustilaisuudessa torstaina 24. marraskuuta Presidentinlinnassa, että Suomen itsenäisyyspäivää vietetään tänä vuonna hyvin erilaisissa olosuhteissa kuin vuonna 2019, jolloin vastaanotto järjestettiin edellisen kerran. Pandemia on haastanut monin tavoin, eikä se ole vieläkään hellittänyt. Samalla Venäjän käymä hyökkäyssota on järkyttänyt koko läntistä maailmaa.

”Voi tuntua, että juhlan aihetta on kovinkin vähän, mutta itsenäisyyspäivä on kuitenkin hyvä hetki, ja sitä myötä myöskin vastaanotto, osoittaa kiitollisuutta ja kunnioitusta. Kun ajat ovat vaikeita, niin kiitosta ja kunnioitusta on sitä suurempi syy osoittaa.”

Tänä vuonna vastaanotolle on kutsuttu henkilöitä, jotka ovat tehneet työtä suomalaisen yhteiskunnan hyväksi vaikeina aikoina ja toiminnallaan edistäneet Suomen vahvuuksia. ”Haluamme myös osoittaa kunnioituksemme heille, jotka ovat pyyteettömästi lähimmäisiä auttaneet. Samalla ehkä on hyvä muistuttaa, ettei se avun tarve ole ohi tai esimerkiksi Ukrainan kohdalla mihinkään poistunut”, presidentti sanoi.

Vastaanoton vierasmäärä on noin kolmanneksen pienempi kuin aiempina vuosina. Kutsuttuna on noin 1 300 henkilöä eri puolilta Suomea. Vieraina on muun muassa terveydenhuollon ammattilaisia, kokonaisturvallisuudesta huolehtivia ihmisiä, vapaaehtoistyötä tekeviä sekä osaajia, jotka työskentelevät tulevaisuuden menestystekijöiden parissa.

Merkittävä osa vieraista on ensikertalaisia, perinteisesti virkansa tai asemansa puolesta kutsuttuja on tänä vuonna vähemmän. Vuonna 2021 itsenäisyyspäivän vastaanotolle kutsutut vieraat ovat kutsuttujen joukossa.

Itsenäisyyspäivän kunniavieraita, sotiemme veteraaneja ja lottia, presidenttipari on kutsunut omaan juhlatilaisuuteen Presidentinlinnaan itsenäisyyspäivää edeltävällä viikolla.

Terveysturvallisuus huomioiden

Terveysturvallisuus otetaan huomioon normaalia pienemmän vierasmäärän lisäksi vastaanoton muissa järjestelyissä. Presidentinlinnan tiloihin on muun muassa sijoitettu runsaasti käsien desinfiointipisteitä ja ilmanpuhdistimia. Tarjolla on myös kasvomaskeja halukkaille.

Vieraita pyydetty huomioimaan muut kutsutut ja jättäytymään pois vastaanotolta, mikäli he tuntevat itsensä sairaiksi, heillä on koronataudin oireita tai ovat olleet äskettäin lähikontaktissa COVID19-positiivisen henkilön kanssa. Kutsuttuja pyydetään myös tekemään koronapikatesti ennen vastaanotolle saapumista.

Musiikissa kuuluvat perinteet ja suomalainen sielunmaisema

Itsenäisyyspäivänä Valtiosalin musiikista vastaavat Kaartin soittokunta ja Kaartin Combo solistinaan Maria Lund. Musiikkivalinnat on tehty perinteitä vaalien ja suomalaista musiikkia painottaen.

Kolmannen kerroksen salongissa vieraille esiintyy Jukka Perko Avara ystävineen. Heidän ohjelmistonsa kunnioittaa edesmennyttä taiteilija Vesa-Matti Loiria, jonka tuotannosta valikoituja kappaleita esitetään itsenäisyyspäivää varten sovitettuina instrumentaaliversioina.

Kunniavieraiden, sotiemme veteraanien ja lottien juhlatilaisuudessa torstaina 1. joulukuuta esiintyvät Total Cello Ensemble ja Kaartin soittokunta.

Kotimaisuus ja ympäristöystävällisyys korostuvat jälleen tarjoiluissa ja koristeluissa

Vuoden 2022 tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton tarjoilussa ja koristeluissa korostuvat jälleen kotimaisuus ja ympäristöystävällisyys.

Tarjoiluista löytyy kotimaisia luomutuotteita, kalaa ja riistaa. Makeissa tuotteissa käytetään esimerkiksi Kultarannan vadelmia, pensasmustikoita ja muita kotimaisia marjoja. Koristeluissa hyödynnetään tänä vuonna luonnonmateriaalia, kukkien ja kasvien siemenkotia sekä leikkokukkia.

Vuoden 2022 vastaanotolla jatkuu lisäksi perinteinen oppilaitosyhteistyö. Keittiössä työskentelee Turun ammatti-instituutin kokkiopiskelijoita ja tarjoiluissa avustaa opiskelijoita Perhon Liiketalousopistolta.

Videotallenne

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanoton tiedotustilaisuus 24. marraskuuta 2022