Presidentti Niinistö ja Norjan pääministeri Solberg keskustelivat arktisesta yhteistyöstä

Arkinen yhteistyö oli presidentti Niinistön ja pääministeri Solbergin tapaamisessa esillä. Kuva: Pete Pokkinen/Tasavallan presidentin kanslia

Arkinen yhteistyö oli presidentti Niinistön ja pääministeri Solbergin tapaamisessa esillä. Kuva: Pete Pokkinen/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Norjan pääministeri Erna Solberg keskustelivat Suomen tulevasta Arktisen neuvoston puheenjohtajakaudesta ja arktisesta yhteistyöstä keskiviikkoaamuna 10. toukokuuta pääministerin virka-asunnolla Oslossa. 

Presidentti Niinistö ja pääministeri Solberg pitivät oleellisena sitä, että Pohjoismaat pystyvät yhdessä pitämään esillä tärkeää ympäristönäkökulmaa arktisella alueella. Presidentti ja pääministeri korostivat myös Pariisin ilmastosopimuksen tärkeyttä sekä siinä asetettujen sitoumusten noudattamista.

Tapaamisen yhteydessä keskusteltiin laajasti myös kansainvälisen politiikan ajankohtaisista kysymyksistä sekä myös Suomen ja Norjan suhteista esimerkiksi Kiinan sekä Venäjän kanssa.

Myös Pohjoismainen yhteistyö nousi esille keskusteluissa. Presidentti Niinistö toivoi, että Pohjoismaat pystyisivät yhteistyössä hyödyntämään paremmin maiden hyvää kansainvälistä mainetta. Tämä voisi näkyä erityisesti yhteisessä matkailun edistämisessä.

Norjan kuningasparin 80-vuotisjuhlat

Tiistaina 9. toukokuuta presidentti Niinistö ja rouva Haukio osallistuivat Oslossa Norjan kuningasparin 80-vuotisjuhliin. Kuningas Harald V ja kuningatar Sonja tarjosivat juhlapäivällisen kuninkaallisessa palatsissa. Päivälliselle osallistuu muun muassa Pohjoismaiden kuninkaallisia.

Norjan kuningaspari vieraili Suomessa viimeksi syyskuussa 2016. Presidentti Niinistö ja rouva Haukio puolestaan olivat valtiovierailulla Norjassa vuonna 2012.

Kuningas Harald V ja kuningatar Sonja yhteiskuvassa juhlavieraiden kanssa. Presidentti Niinistö ja rouva Haukio kuvan oikeassa laidassa. Kuva: Thomas Brun, NTB scanpix

Kuningas Harald V ja kuningatar Sonja yhteiskuvassa juhlavieraiden kanssa. Presidentti Niinistö ja rouva Haukio kuvan oikeassa laidassa. [klikkaa kuva suuremmaksi]. Kuva: Thomas Brun, NTB scanpix