Presidentti Niinistö ja pääsihteeri Stoltenberg korostivat dialogin merkitystä suhteissa Venäjään

Kuva: NIDS/NATO Multimedia Library

Kuva: NIDS/NATO Multimedia Library

”Suomi on Naton läheinen kumppani. Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, miten olemme tähän mennessä edenneet ja olemme valmiita jatkamaan ja syventämään yhteistyötä Naton kanssa”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi keskiviikkona 9. marraskuuta lehdistötilaisuudessa Brysselissä tavattuaan Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Suomen presidentti vieraili Naton päämajassa Brysselissä. Presidentti Niinistö ja pääsihteeri Stoltenberg keskustelivat muun muassa Euroopan ja Itämeren alueen turvallisuudesta, mukaan lukien lentoturvallisuudesta, sekä Suomen Nato-kumppanuudesta.

Suomen ja Naton tiivis yhteistyö jatkuu

Sekä presidentti Niinistö että pääsihteeri Stoltenberg pitivät tärkeänä Suomen ja Naton tiivistä kumppanuutta.

”Kumppanuus sisältää poliittista dialogia. Olemme tyytyväisiä, että olemme voineet olla mukana huippukokouksissa ja että ministereillämme on mahdollisuus vuoropuheluun Nato-kollegoiden kanssa”, presidentti Niinistö totesi.

Pääsihteeri Stoltenberg sanoi Suomen olevan yksi Naton läheisimmistä kumppaneista. Pääsihteerin mukaan yhteistyö on tärkeää, koska Suomella ja Natolla on samat turvallisuushaasteet. Yhteistyö lisää hänen mukaansa kaikkien turvallisuutta.

“Tiivistämme nyt yhteistyötämme muun muassa tiedonvaihdossa hybridisodankäynnistä, harjoitusten koordinoinnissa sekä yhteisen tilannetiedon kehittämisessä. Tämä mahdollistaa sen, että sekä Suomi että Nato voivat vastata turvallisuusuhkiin tehokkaammin”, pääsihteeri Stoltenberg luetteli.

Nato tukee Suomen toimia lentoturvallisuuden lisäämiseksi

Presidentti Niinistön ja pääsihteeri Stoltenberg keskustelivat Itämeren alueen turvallisuudesta. Stoltenberg kertoi olevansa tyytyväinen Suomen tavoitteeseen lisätä Itämeren alueen lentoturvallisuutta.

“Nato toivottaa tervetulleeksi presidentti Niinistön henkilökohtaisen sitoutumisen Itämeren alueen lentoturvallisuuden lisäämiseksi. Olemme yhtä mieltä siitä, että läpinäkyvyys ja riskien vähentäminen ovat elintärkeitä vaaratilanteiden välttämiseksi”, pääsihteeri painotti.

Presidentti Niinistö sanoi Suomen tukevan kaikkia toimia, jotka tähtäävät jännitteiden lieventämiseen niin globaalisti kuin erityisesti Itämeren alueella. Presidentti kiinnitti huomion siihen, että jännite Itämerellä on viime kuukausina kiristynyt kiristymistään. 
 
”Kuten pääsihteeri viittaisi, on erittäin tärkeää pyrkiä vähentämään jännitteitä varsinkin tällaisena aikana. Pieniäkin liikkeitä jännitteiden lieventämiseksi tarvitaan nyt erittäin paljon. Suomi on avoin olemaan mukana edistämässä keskusteluja Itämeren lentoturvallisuudesta. Niin olemme tehneet tähänkin saakka, ja olen tyytyväinen pääsihteeriltä saamaani tukeen”, presidentti Niinistö totesi.

Sekä presidentti Niinistö että pääsihteeri Stoltenberg korostivat myös dialogin merkitystä Venäjä-suhteissa. 

”Nato on sitoutunut käymään poliittista dialogia Venäjän kanssa. Kun jännitteet ovat korkeat, niin dialogin merkitys korostuu entisestään”, sanoi pääsihteeri Stoltenberg.

Yhdysvaltojen uusi presidentti ei vaikuta Suomen Nato-yhteistyöhön

Lehdistötilaisuudessa nousivat myös esiin Donald Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi ja vaalituloksen vaikutus turvallisuuteen sekä Nato-yhteistyöhön.

”Nato ja Nato-jäsenyys eivät ole riippuvaisia yhdestä ihmisestä, vaikka kyseinen ihminen olisikin Yhdysvaltain presidentti. En usko, että Trumpin valinnalla on vaikutusta Suomen Nato-yhteistyöhön”, presidentti Niinistö totesi.

Niinistö toivoi, että presidenttinä Trump haluaa tehdä rakentavaa yhteistyötä Euroopan, Euroopan unionin ja Naton kanssa. 
 
”Luotan siihen, että Yhdysvallat on sanansa mittainen paitsi Natolle myös kansainväliselle yhteisölle. Euroopan maiden tulee kuitenkin ottaa enemmän vastuuta omasta turvallisuudestaan. Suomi tekee näin ja on tehnyt jo vuosikymmeniä”, presidentti Niinistö jatkoi.

Presidentti Sauli Niinistö vierailee Brysseliin Belgiassa 9.-10. marraskuuta. Presidentti tapaa Brysselissä myös Euroopan parlamentin puhemiehen Martin Schulzin, Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin ja Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Federica Mogherinin.

Kuva: NIDS/NATO Multimedia Library

Kuva: NIDS/NATO Multimedia Library

Presidentti Niinistö ja pääsihteeri Stoltenberg tiedotustilaisuudessa. Kuva: Nato webstream

Presidentti Niinistö ja pääsihteeri Stoltenberg tiedotustilaisuudessa. Kuva: Nato webstream

Pääsihteeri Stoltenberg hyvästelee presidentti Niinistön Naton päämajan edustalla. Kuva: Kaisa Arkkila/Suomen Nato-edustusto

Pääsihteeri Stoltenberg hyvästelee presidentti Niinistön Naton päämajan edustalla. Kuva: Kaisa Arkkila/Suomen Nato-edustusto

Suomalaisen median haastattelussa tapaamisen jälkeen. Kuva: Kaisa Arkkila/Suomen Nato-edustusto

Suomalaisen median haastattelussa tapaamisen jälkeen. Kuva: Kaisa Arkkila/Suomen Nato-edustusto