Presidentti Niinistö ja rouva Haukio Japanin keisarin kruunajaisissa Tokiossa

 

Keisari Naruhito ja keisarinna Masako toivottivat tervetulleiksi tiistai-illan juhlapäivälliselle.
Kuva: Secretariat for the Ceremonies of Imperial Succession

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio vierailevat Japanissa 21.–23. lokakuuta 2019. Tiistaina 22. lokakuuta he osallistuivat Japanin keisari Naruhiton kruunajaisiin.

Kruunajaispäivänä tiistaina 22. lokakuuta presidenttipari osallistui keisarillisessa palatsissa järjestettyihin virallisiin seremonioihin ja illalla Japanin keisariparin isännöimälle juhlapäivälliselle.

Presidentti Niinistö kuvaili seremoniaa hiljaisuudellaan vaikuttavaksi ja juhlavaksi. ”Kansakunta ikään kuin kunnioittaa ja elää yhä siinä hengessä, jolla täällä on traditiota viljelty. Se on tietysti hyvin vaikuttavaa.”

Presidentti Niinistön ohjelma alkoi maanantaina 21. lokakuuta Japanin pääministeri Shinzo Aben tapaamisella. Keskusteluissa olivat esillä teknologia, kauppa ja innovaatiot.

Rouva Haukio vieraili maanantaina Muumi-teemapuistossa Hannon kaupungissa. Vierailun aikana esillä oli muun muassa Tove Janssonin kulttuuriperintö.

Edellisen kerran presidenttipari vieraili Japanissa vuonna 2016, jolloin he tapasivat myös Japanin edellisen keisarin Akihiton ja keisarinna Michikon. Japanin kruununprinssi Akishino ja kruununprinsessa Kiko vierailivat Suomessa tämän vuoden heinäkuussa Suomen ja Japanin diplomaattisuhteiden satavuotisjuhlavuoden kunniaksi.