Presidentti Niinistö jakoi Millennium-teknologiapalkinnon aurinkokennoteknologian pioneerille

Presidentti Niinistö onnittelee Millennium-teknologiapalkinnon saajaa professori Martin Greeniä. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö onnittelee Millennium-teknologiapalkinnon saajaa professori Martin Greeniä. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Vuoden 2022 Millennium-teknologiapalkinto on myönnetty australialaisen New South Walesin yliopiston professori Martin Greenille PERC-kennon (Passivated Emitter and Rear Cell) kehittämisestä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö jakoi palkinnon tiistaina 25. lokakuuta 2022 Helsingissä.

Professori Greenin yhdessä tiiminsä kanssa kehittämä PERC-kenno lanseerattiin vuonna 1983 ja PERC-teknologia kattaa lähes 90 % aurinkokennojen nykymarkkinasta.

Onnittelusanoissaan presidentti Niinistö totesi että ilmastokriisi on yksi toisiinsa kytkeytyvistä haasteista, jonka planeettaamme joutuu kohtaamaan, mutta meillä on vielä aikaa toimia.

”Tänään juhlimme kehitystä, joka on saavutettu yhdellä uusiin energiamuotoihin siirtymisen avainaloista eli aurinkoenergianhyödyntämisessä. Aurinkokennoilla on merkittävä rooli, kun pyrimme ratkomaan ilmastokriisiä vähentämällä riippuvuuttamme fossiilisista polttoaineista.”

”Professori Greenin aurinkokennoinnovaatio on erinomainen esimerkki teknologiasta, jota ihmiset voivat hyödyntää missä päin maailmaa tahansa. Ja sitä voivat käyttää niin rikkaat kuin köyhätkin. Aurinkopaneeleita voi asentaa sekä maalaiskylien vaatimattomiin asumuksiin että suurkaupunkien varakkaisiin naapurustoihin.”

Millennium-teknologiapalkinto on yksi arvostetuimmista tiede- ja teknologia-alan palkinnoista. Kansainvälinen, tieteen ja teknologian laaja-alaista vaikutusta yhteiskunnan hyvinvointiin korostava palkinto jaettiin nyt kymmennen kerran ja sen arvo on miljoona euroa.

Presidentti Niinistö on Millennium-palkinnon suojelija. Palkinnon myöntää Tekniikan Akatemia -säätiö TAF.