Presidentti Niinistö jakoi Suomen partiolaisten johtamiskoulutuksen diplomit

Kurssidiplomin saajat yhteiskuvassa presidentin kanssa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Kurssidiplomin saajat yhteiskuvassa presidentin kanssa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö jakoi Suomen Partiolaisten Value Based Leadership -koulutuksen diplomit tiistaina 24. huhtikuuta Hanasaaren ruotsalais-suomalaisessa kulttuurikeskuksessa. VBL- koulutukseen osallistui 20–29-vuotiaita nuoria, jotka saivat oppia arvopohjaisesta johtamisesta.

Presidentti Niinistö kertoi saaneensa ensimmäisen kosketuksensa järjestäytyneeseen toimintaan partion kautta, ”joskus kolkkapoikana”. Puheessaan nuorille presidentti muistutti, että johtajaa seurataan, mutta on tärkeää, että myös johtaja seuraa johdettaviaan. ”Kun tunnet itsesi, tunnet muita, osaat kunnioittaa toista. Silloinkin, kun ehkä et ole samaa mieltä. Se kehittää myös tasa-arvoa ja vastuuta – vastuuta omasta itsestään ja siitä roolista, joka on itselleen tullut.”

Presidentti Niinistö totesi, että tämän päivän johtajalla on kaksi haastetta. Ensimmäinen on huomata ne, jotka jäävät huomaamatta ja syrjään. ”Se on vakava haaste tällaisessa maassa, joka on vakaa, vapaa ja liki onnellisin. Meillä syntyy vuosittain saman verran lapsia, kuin meillä on syrjäytyneitä nuoria. Se on kestämätön tilanne ja meillä kaikilla on siinä tehtävää.”

Toinen haaste on globaali: ilmastonmuutos ja kaikki siihen liittyvä. ”Olen huomannut, että talouselämä ja yhdistyselämä alkavat kiinnittää yhä laajemmin huomiota ilmastonmuutokseen ja ovat vakavissaan sitä torjumassa.”

Oikeus ja velvollisuus, vapaus ja vastuu

Lopuksi tasavallan presidentti, joka on myös partiolaisten suojelija, kertoi toimintaansa ohjailleesta sanaparista. ”Oikeus ja velvollisuus, vapaus ja vastuu. Ei ole oikeuksia eikä vapautta, ellei ole velvollisuutta ja vastuuta.”

Presidentti Niinistö toivotti nuorille hyvää matkaa johtajuuteen, jonka paras vaihe on vielä edessä: ”Se, jolloin lähdette näitä oppejanne kuljettamaan eteenpäin, viemään sinne lähiympäristöönne, johtamaan. Olen aivan varma siitä, että – partioliikkeen sanoin –, olette valmiita siihen.”

Tilaisuudessa saivat stipendin 48 viime vuonna koulutuksen käynyttä nuorta sekä kurssinjohtajat ja kouluttajina toimineet vapaaehtoiset.

Suomen Partiolaiset järjesti VBL-koulutuksen yhdessä Ruotsin partiolaisten kattojärjestön Scouternan kanssa. Koulutus on tarkoitettu nuorille vapaaehtoistoiminnan johtajille koko järjestökentällä. Puolen vuoden koulutusohjelmassa opitaan muun muassa ryhmien ja oman itsen johtamista sekä arvoilla johtamista.

Kuvia Flickrissä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö jakoi Suomen Partiolaisten Value Based Leadership -koulutuksen diplomit tiistaina 24. huhtikuuta Hanasaaren ruotsalais-suomalaisessa kulttuurikeskuksessa.