Presidentti Niinistö JEF-maiden päämieskokouksessa: JEF täydentää Natoa ja antaa vastauksia muun muassa hybridikysymyksiin

JEF-maiden päämieskokousta isännöi Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson. Kuva: Riikka Hietajärvi/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui JEF-maiden päämieskokoukseen 12.–13. lokakuuta Gotlannissa. Kokouksen aiheina olivat Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, JEF-yhteistyön suhde Natoon sekä hybridiuhkiin varautuminen.

Presidentti Niinistö kertoi suomalaismedialle päämiesten olleen hyvin yksimielisiä Ukrainan tuesta: pitkäaikaisen tuen jatkumista Ukrainan tarpeiden mukaisesti pidettiin tärkeänä. Suomi päätti edellisenä päivänä 19. tukipaketin toimittamisesta Ukrainaan.

Myös JEF-yhteistyökehyksestä ja yhteistyön vahvistamisesta Naton kanssa oli yksimielisyyttä. ”Totesimme, että JEF täydentää Natoa ja antaa hyvin vastauksia sellaisiin kysymyksiin, jotka eivät ehkä välittömästi liity Natoon.”

Presidentti sanoi JEF-yhteistyön kehittyvän nyt myös hybridipuolella. ”Keinoäly, kvanttiteknologia, kaikki ne tulevat muuttamaan hyvin perusteellisesti maailmankuvaa. Ja kuinka tärkeää onkaan, niin kuin me Suomessa tiedämme hyvin, että osaamme olla ihan kehityksen kärjessä näissä asioissa”, presidentti totesi.

Suomen ja Viron välisen vedenalaisen infrastruktuurin vaurioitumiseen liittyen presidentti kertoi JEF-maiden puolustusministerien tulevan käymään keskusteluja asiasta. ”Varmasti tässäkin tilanteessa on paikallaan, että JEF-puolustusministerit, kuten puhuivat myös Nord Streamin jälkeen, käyvät yleisen keskustelun.” Presidentti sanoi, että keskusteluissa tullaan käynnissä olevan tutkinnan sijaan keskittymään etenkin kriittisen infrastruktuurin suojaamiseen.

Hybridipuolen lisäksi kokouksessa oli esillä myös kyky perinteisempien suorituskykyjen lisäämiseen. ”Perinteinen aseteollisuus on aihealue, joka vaatii aivan uutta otetta myös Euroopassa. Eli on kyettävä palauttamaan vanhoja tuotantokapasiteetteja ja pystyttävä vähän parempaankin”, presidentti totesi.

Kokousta isännöi tällä kertaa Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ja siihen oli kutsuttu edustajat kaikista kymmenestä JEF-puolustusyhteistyössä mukana olevasta maasta. Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi osallistui keskustelujen alkuun etäyhteydellä. Edellinen JEF-maiden päämieskokous järjestettiin joulukuussa 2022 Latviassa.

JEF eli Joint Expeditionary Force on Ison-Britannian johtama monenvälinen puolustusyhteistyökehys, jossa on mukana Ison-Britannian ja Suomen lisäksi Alankomaat, Islanti, Latvia, Liettua, Norja, Ruotsi, Tanska ja Viro. Tavoitteena on kehittää osallistujamaiden sotilaallisia valmiuksia yhteisillä harjoituksilla, ennaltaehkäistä erilaisia kriisejä sekä tarvittaessa toimia yhdessä kriisitilanteissa. JEFin pääasiallinen toimintaympäristö on Pohjois-Eurooppa ja Itämeren alue.