Presidentti Niinistö JEF-maiden päämieskokouksessa: Tukea Ukrainalle pitää jatkaa niin kauan, kunnes Ukraina saa itselleen oikeutetun rauhan

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui JEF-maiden päämieskokoukseen maanantaina 19. joulukuuta Riiassa. Aiheena olivat Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja Euroopan turvallisuustilanne.

Kokouksen jälkeisessä mediatapaamisessaan presidentti Niinistö kertoi suomalaistoimittajille, että päämiesten näkemykset Ukrainan tilanteesta olivat jaettuja. ”Tukea Ukrainalle pitää jatkaa niin kauan, kunnes Ukraina saa itselleen oikeutetun rauhan. Ja sitäpä on vaikea nähdä tällä hetkellä, milloin tuo sota sillä tavoin päättyisi.”

Kokouksessa keskusteltiin lisäksi JEF-yhteistyön tulevaisuuden näkymistä. ”Tässähän on tietysti yhteensovittamista runsaastikin Naton toimintojen kanssa, etenkin siinä vaiheessa, kun Suomi ja Ruotsikin ovat jäseniä.”

Presidentti itse näki, että JEF voi tulevaisuudessa täydentää Natoa monellakin tapaa. Esimerkiksi hän nosti nopeaa reagointia vaativat kriisitilanteet. ”Mehän olemme nyt nähneet, että Naton päätöksentekoprosessi saattaa viedä paljon enemmän aikaa kuin sitten tällaisen pienemmän väen, joka on hyvin samanmielistä”, hän totesi.

Kokousta isännöivät Latvian pääministeri Krišjānis Kariņš sekä JEF-yhteistyötä johtavan Ison-Britannian pääministeri Rishi Sunak ja siihen osallistui edustajat kaikista kymmenestä JEF-puolustusyhteistyössä mukana olevista maista. Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi toi terveisensä tapaamiseen videon välityksellä.

Ennen JEF-kokousta presidentti Niinistön ohjelmassa oli kahdenvälinen tapaaminen Latvian presidentti Egils Levitsin kanssa.

JEF eli Joint Expeditionary Force on Ison-Britannian johtama monenvälinen puolustusyhteistyökehys, jossa on mukana Ison-Britannian ja Suomen lisäksi Alankomaat, Islanti, Latvia, Liettua, Norja, Ruotsi, Tanska ja Viro. Tavoitteena on kehittää osallistujamaiden sotilaallisia valmiuksia yhteisillä harjoituksilla, ennaltaehkäistä erilaisia kriisejä sekä tarvittaessa toimia yhdessä kriisitilanteissa. JEF:n pääasiallinen toimintaympäristö on Pohjois-Eurooppa ja Itämeren alue.

Edellinen JEF-maiden päämieskokous järjestettiin maaliskuussa 2022 Lontoossa.