Presidentti Niinistö Kazakstanissa: tapaaminen presidentti Nazarbajevin kanssa ja tutustuminen Suomen paviljonkiin maailmannäyttelyssä

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev tervehtivät toisiaan Astanan maailmannäyttelyssä. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia.

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev tervehtivät toisiaan Astanan maailmannäyttelyssä. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa 19.–20. kesäkuuta 2017. Presidentti avasi tiistaina 20.6 Astanan maailmannäyttelyssä Suomelle omistetun päivän ja tapasi presidentti Nursultan Nazarbajevin. Presidentit kävivät Expo 2017 -vierailun yhteydessä myös kahdenväliset keskustelut.

Avajaispuheessaan presidentti Niinistö totesi maailmannäyttelyn teeman ”tulevaisuuden energia” olevan äärimmäisen tärkeä.

”Ratkaistavanamme on valtavia haasteita energian, kestävän kehityksen ja talouskehitykseen alalla”, presidentti Niinistö sanoi. ”Kriittisin haaste on nopeasti etenevä ilmastonmuutos.”

Suomella yksi parhaista koulutusjärjestelmistä

Suomen paviljongin omat teemat ovat puhdas energia, puhdas vesi, erinomainen koulutus ja älykäs kaupunki. Niinistö totesikin Suomen olevan tunnettu puhtaasta ympäristöstään ja innovatiivisista teknologioista.

”Dynaamiset kauppasuhteemme tarjoavat erinomaisen perustan yhteistyön lisäämiselle useilla eri aloilla, joita ovat muun muassa vihreä teknologia, kestävä kehitys ja koulutus. Suomi on rakentanut yhden maailman parhaista koulutusjärjestelmistä ja jaamme erittäin mielellämme kokemuksiamme teidän kanssanne”, presidentti sanoi.

Presidentti Niinistö kiersi Suomen paviljongin yhdessä presidentti Nazarbajevin kanssa. Erityistä kiinnostusta herätti esillä oleva äitiyspakkaus, jonka äärellä presidentit keskustelivat maidensa syntyvyydestä. Suomen paviljongista he siirtyivät Kazakstanin paviljonkiin – valtaisaan lasipalloon, joka esittelee maata kahdeksassa kerroksessa.

Presidentti Niinistö ja presidentti Nazarbajev tutustuvat Kazakstanin paviljonkiin. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia.

Presidentti Niinistö ja presidentti Nazarbajev tutustuvat Kazakstanin paviljonkiin. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia.

Olette rakentamassa vakautta maailmaan

Presidenttien keskustelussa käsiteltiin mm. maiden taloussuhteita, erityisesti lentoyhteyksien kehittämistä sekä kansainvälistä politiikkaa, kuten Syyrian tilannetta ja Ukrainan kriisiä.

Presidentti Niinistö onnitteli Nazarbajevia huikeasta maailmannäyttelystä ja kiitti tätä Suomen osastolla vierailusta. Lisäksi Niinistö otti esille Kazakstanin roolin Syyrian suhteen.

”Me ja koko maailma seuraamme neuvotteluita, joita Astanassa Syyriasta käydään. Olette muissakin yhteyksissä ollut rakentamassa vakautta maailmaan. Arvostamme sitä”, Niinistö kiitti.

Suomen suurin kauppakumppani Keski-Aasiassa

Maailmannäyttelyyn osallistuu 72 suomalaisyritystä ja presidentin mukana oli noin kymmenhenkinen yritysvaltuuskunta. Myös ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen kuului presidentin seurueeseen.

Kazakstan on Suomen suurin kauppakumppani Keski-Aasiassa ja Suomi vastaavasti Kazakstanin tärkein kauppakumppani Pohjois-Euroopassa. Presidentti keskusteli yritysvaltuuskunnan kanssa tiistaina aamulla ennen avajaistilaisuutta. Samalla hän tapasi Suomen paviljongin suunnittelijat Tuuli ja Kivi Sotamaan.