Presidentti Niinistö keskustakirjasto Oodin avajaisissa: ”Oodi on kunnianosoitus itsenäiselle maallemme ja sen sivistykselle”

Presidenttipari tutustui kirjastoon Oodin kirjastonjohtajan Anna-Maria Soininvaaran sekä suunnittelijatiimiin kuuluvan Arkkitehtitoimisto ALAn Antti Nousjoen opastuksella. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia

Presidenttipari tutustui kirjastoon Oodin kirjastonjohtajan Anna-Maria Soininvaaran sekä suunnittelijatiimiin kuuluvan Arkkitehtitoimisto ALAn Antti Nousjoen opastuksella. Kuva: Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia

”Oodi on enemmän kuin kirjasto, se on kunnianosoitus itsenäiselle maallemme ja sen sivistykselle. Se on paikka, jonka Suomi ja suomalaiset ansaitsevat, ” tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi Oodin, Helsingin keskustakirjaston avajaisissa 5. joulukuuta 2018. Presidentti Niinistö osallistui avajaisiin yhdessä puolisonsa Jenni Haukion kanssa. 

Presidentti Niinistö kertoi avajaisvieraille omasta kirjastokokemuksestaan ja sanoi jokaisella olevan oman kirjastosuhteensa. Häntä oli lapsuuden ensikäynnillä ihmetyttänyt valinnan vaikeus ja tieto siitä, että takaisin voisi tulla milloin vain lainaamaan lisää. ”Kirjaston olisi pitänyt jo ovella varoittaa tulijaa: Viivytte täällä pidempään kuin luulette!”Presidentti kertoi kokemuksen olleen saman hänen esikoispoikansa kohdalla.

Oodin, satavuotiaan Suomen merkkihankkeen tärkeä viesti on presidentin mukaan lukemaan kannustaminen, vaikka samalla Oodi on paljon muutakin. ”Se on oikeastaan uuden ajan agora, tori, jossa ajattelu ja toiminta voivat virrata vapaasti. Sen ympärillä kohtaavat vanha ja uusi arkkitehtuuri, musiikki, kirjallisuus, sananvapaus, taide, kansalaiset ja kansanvalta. Oodi osoittaa, kuinka kirjasto voi ja sen tulee elää ja muovautua ajan hengessä.”

Oodi on mahdollisuuksien maailma

Presidentti Niinistön mielestä Oodi kutsuu ihmisiä rikkomaan rajojaan, kokeilemaan mielen notkeutta. Hän lainasi historioitsija Johan Huizingan ajatusta leikkivästä ihmisestä, siitä että leikki ei ole vain lasten huvi, vaan ihmisen perusominaisuus, joka on läsnä kaikkialla. Raja leikin ja muun maailman välillä on puolestaan eräänlainen taikapiiri. ”Oodi tarjoaa kutsun ainutlaatuiseen taikapiiriin – astuessaan sisään kirjaston ovesta ei astu vain rakennukseen vaan mahdollisuuksien maailmaan – tekemiseen, jonka parissa mielikuvituksen rajat avartuvat ja ajattelu löytää aina uusia suuntia.”

Ulkona pidetyn avajaistilaisuuden jälkeen presidenttipari siirtyi sisälle tutustumaan Oodiin ja sen toimintaan. Mukana kierroksella olivat muun muassa Oodin kirjastonjohtaja Anna-Maria Soininvaara sekä suunnittelijatiimiin kuulunut Arkkitehtitoimisto ALAn Antti Nousjoki.

Presidenttipari kirjastokierroksella kaupunginjohtaja Jan Vapaavuoren, Oodin kirjastonjohtajan Anna-Maria Soininvaaran sekä Arkkitehtitoimisto ALAn Antti Nousjoen opastuksella.