Presidentti Niinistö kommentoi ilmaharjoituksesta syntynyttä keskustelua

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi Suomen osallistumisesta Viron ilmaharjoitukseen noussutta keskustelua medialle tiistaina 20. tammikuuta Presidentinlinnassa. Presidentti korjasi asiasta julkisuudessa liikkuneita epätarkkuuksia. Hän sanoi, että väite, jonka mukaan joku olisi puuttunut tai vaatinut vetäytymistä jostain harjoitustoiminnasta on perätön. Presidentti alleviivasi, että ilmavoimien harjoittelu Nato-ilmavoimien kanssa Virossa tulee jatkumaan: ”En ole havainnut kenenkään sitä kyseenalaistavan. Ilmaharjoittelu Naton kanssa Virossa jatkuu kuten ennenkin, ehkä vähän laajemminkin”, presidentti Niinistö totesi.

Nyt keskustelun kohteena oleva harjoitus poikkeaa kuitenkin aiemmista, koska se olisi Yhdysvaltain, ei Naton, vetämä. Presidentti Niinistön mukaan Suomen poliittisessa johdossa ei ole asiasta riitaa. Kyse on siitä, että harjoituksen sisällöstä ja tavasta, jolla Suomen toivotaan olevan mukana, ei vielä ole tietoa. ”[M]eidän mielestä on kovin välttämätöntä, että jos Suomen ilmavoimat lähtevät Suomen rajojen ulkopuolelle, että alun alkaen tarkkaan tiedetään, mistä siinä on kysymys”.

Julkisuudessa on myös liikkunut erilaista tietoa siitä, onko varsinaista kutsua kyseessä olevaan harjoitukseen tullut. Presidentti Niinistö totesi, ettei ole oikea taho kysymykseen vastaamaan: ”Mitä tuohon kutsuun tulee, olen vielä tänään varmistanut puolustusministeriöltä, ettei sellaista ole sinne asti tullut. Mutta minä en varmaan ole tähän asiaan oikea vastaamaan, koska en ole sen postin vastaanottaja.”

Presidentti viittasi myös parin vuoden takaiseen Islannin ilmavalvontaan ja sen synnyttämään julkiseen keskusteluun: ”Myönnän auliisti, että keskustelu jota käytiin Islannin kohdalla ilmavalvonnasta ja osallisuudesta siihen on herättänyt itsesuojeluvaistoa niin, ettei tultaisi minkään sellaisen asian kanssa esiin josta emme tarkoin heti ole tietoisia. Mutta jos ja kun tuo Ämari-ehdotus etenee, niin silloin selvitämme, mitä Suomelta odotetaan tai toivotaan, missä me voimme olla mukana ja sen mukaan sitten toimitaan. Ei tämä sen monimutkaisempi juttu ole ollut.” Presidentti myös sanoi, että jos puuttumiseksi lasketaan se, että haluaa tietää, mistä asioissa on kyse, niin hän tulee tätä tapaa myös jatkossa noudattamaan.

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia