Presidentti Niinistö kommentoi venäläisdiplomaatin karkotuspäätöstä

uva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö kommentoi TP-UTVA:n linjausta. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Suomi tuomitsi Ison-Britannian Salisburyssa kemiallisella aseella tehdyn iskun ja ilmaisi vankan tukensa Britannialle muiden EU-maiden tavoin. Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (TP-UTVA) linjasivat maanantaina 26. maaliskuuta, että Suomi karkottaa yhden Venäjän suurlähetystössä diplomaattistatuksella toimivan henkilön maasta. 

Presidentti Niinistön mukaan Suomen – ja myös Ruotsin – kannalta olisi ollut parasta löytää kaikille unionin jäsenille kelpaava ratkaisumalli. ”Mutta kun sellaista ei löytynyt, ja kuitenkin sitten tässä ratkaisussa on ymmärtääkseni selkeä enemmistö unionin maista mukana, päädyttiin tähän”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi kokouksen jälkeen valtioneuvostossa.

Presidentti Niinistö muistutti, että asia on vakava, sillä Euroopassa käytettiin kemiallisia aseita nyt ensimmäisen kerran toisen maailmansodan jälkeen.

Etukäteen presidentti keskusteli ratkaisusta muun muassa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa käymässään puhelussa sunnuntaina.

Ratkaisusta huolimatta vuoropuhelu Venäjän kanssa jatkuu, presidentti sanoi. ”Saattaa olla, että se on entistäkin tärkeämpää. On syytä keskittää aika paljon nyt voimia siihen, että tuo repeävä kuilu lännen ja idän välillä alkaisi tästä pikku hiljaa siirtyä toiseen asentoon.”

Presidentti Niinistö suhteutti Suomen ratkaisun siihen, että Saksa ilmoitti karkottavansa neljä diplomaattia. ”Tuo yksi on aika hyvin suhteessa siihen. Tässähän on nyt kysymys oikeastaan poliittisluontoisesta reagoinnista.”