Presidentti Niinistö koronaviruksesta: Olemme tässä joukolla, toinen toisiamme tukemassa

Presidentti Niinistö A-talkin suorassa lähetyksessä toimittaja Sakari Sirkkasen haastateltavana. Kuva: Yle Areena

Presidentti Niinistö A-talkin suorassa lähetyksessä toimittaja Sakari Sirkkasen haastateltavana. Kuva: Yle Areena

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan koronaviruksen leviäminen on vaikuttanut koko yhteiskuntaan ja suomalaisten käyttäytymiseen. Presidentti Niinistö kommentoi koronavirustilannetta 12. maaliskuuta Ylen A-talk -ohjelmassa.

Presidentti Niinistö kertoi uskovansa, että koronavirus on jo muuttanut suomalaisten käyttäytymistä ja ajatusmaailmaa esimerkiksi matkailun ja vapaa-ajanvieton suhteen. Ulkoministeriö on tänään kehottanut välttämään matkustamista ulkomaille ja hallitus on suositellut, että kaikki yli 500 henkilön yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka.

Vaikka nyt maailmalla ja Suomessa pyydetäänkin ottamaan fyysistä etäisyyttä, presidentti toivoi suomalaisten ottavan samalla henkistä läheisyyttä. ”Tässä tarvitaan nyt vähän sellaista ajattelua, että minä en ole tässä yksin, vaan me olemme joukolla. Ja tavallaan toinen toistaan tukemassa.” Hän kertoi lisäksi olevansa toiveikas sen suhteen, että koronavirustilanne myös yhdistäisi ihmisiä: ”Vaikeissa olosuhteissa ihminen alkaa nähdä oman napansa ulkopuolelle.”

Voinko minä olla vaaraksi muille?

Presidentti Niinistö piti hyvänä neuvona miettiä myös yksilön roolia viruksen leviämisen hillitsemisessä. Hänen mukaansa on tärkeä pysähtyä hetkeksi pohtimaan, voinko juuri minä olla vaaraksi muille ja siltä pohjalta harkita myös omia matkojaan ja tapaamisiaan.

Vaikka Suomessa tällä hetkellä puhutaan vielä pienistä määristä koronavirustapauksia, presidentti sanoi uhkana olevan, että seuraamme ulkomailla jo nähtyä kaavaa tartuntojen räjähdysmäisestä lisääntymisestä. ”Pelkään pahoin, että emme me siitä käyrästä kovin kauas pääse ja kovin paljoa helpommalla.” Tästä syystä presidentti Niinistö korostikin tarvetta kiinnittää huomiota riskiryhmiin, sairaisiin ja vanhuksiin. ”Nyt kyllä pitää keskittyä suojaamaan riskiryhmässä olevia”, hän totesi.

Kysyttäessä luotosta suomalaiseen terveydenhuoltoon presidentti Niinistö vastasi, ettei hänellä ole mitään epäilyjä terveydenhuollon suhteen, ainakaan laadullisesti. ”Mutta tietenkin tulee kysymysmerkkejä, jos määrät alkavat olla huikeita. Tämän vuoksi tämä nyt puhuttu hidastaminen on tärkeää. On aivan varmaa, että kokonaismäärä nousee. Siinä on kuitenkin eroa, onko käyrä yhtäkkiä räjähtävä vai tasaisesti nouseva, mikä antaisi paljon enemmän aikaa ja ennen kaikkea mahdollisuuksia hoitaa ensimmäisiä sairastuneita terveiksi.”

Keinovalikoima käyttöön nopeasti

Kysymykseen valmiuslain käytöstä koronavirustilanteen hillitsemiseksi presidentti totesi, että nyt on hyvä selvittää myös antaako tartuntatautilaki tällä hetkellä riittävästi keinoja. ”Mahdollisesti antaa. Siitä huolimatta minusta kannattaa nyt miettiä, että meillä on koko se keinovalikoima käytettävissä nopeasti, jos niitä jossain tilanteessa tarvitaan. Valmiudet pitää luoda.”

Presidentti Niinistö totesi myös ymmärtävänsä ihmisten kantamaa huolta viruksen vaikutuksista talouteen, mutta korosti terveyden ensisijaisuutta. ”Talous on sittenkin vain taloutta ja ihmiselämät ovat aivan eri arvossa. Ensin murehditaan niistä.”