Presidentti Niinistö Krim-foorumissa: Suomen tuki Ukrainalle jatkuu niin kauan kuin on tarpeen

Presidentti Niinistö puhui Krim-foorumin huippukokouksessa. Kuvakaappaus / Crimea Platform

Presidentti Niinistö puhui Krim-foorumin huippukokouksessa. Kuvakaappaus / Crimea Platform

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui Krim-foorumin (Crimea Platform) virtuaaliseen huippukokoukseen tiistaina 23. elokuuta 2022. Kokouksessa presidentti korosti, että Suomen tuki Ukrainalle ja ukrainalaisille jatkuu niin kauan kuin on tarpeen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin isännöimä Krim-foorumin huippukokous pidettiin ensimmäistä kertaa viime vuonna, jolloin valtionjohtajat kokoontuivat paikan päälle Kiovaan keskustelemaan Krimin tilanteesta. Tänä vuonna kokous järjestettiin etäyhteydellä. Presidentti Niinistön lisäksi siihen osallistui yli 50 valtionjohtajaa Euroopasta, Afrikasta, Aasiasta sekä Pohjois-Amerikasta.

Huippukokouksessa käyttämässään puheenvuorossa presidentti Niinistö totesi, että Suomen tuki Ukrainan itsenäisyydelle, suvereniteetille ja alueelliselle koskemattomuudelle ei horju. ”Suomi tukee kansainvälisiä pyrkimyksiä Ukrainan alueellisen koskemattomuuden palauttamiseksi. Kaikkien ukrainalaisten, mukaan lukien Krimin tataariväestön, on nautittava itsemääräämisoikeudestaan täysimääräisesti.”

Presidentti sanoi Venäjän hyökkäyssodan olevan vakava kansainvälisen oikeuden rikkomus. Osana Euroopan unionia ja yhteistyössä transatlanttisten kumppaneiden kanssa Suomen vastaus on ollut tiukka. ”Poliittinen, taloudellinen, sotilaallinen ja humanitaarinen tukemme Ukrainalle on ollut vahvaa. Tuki jatkuu niin kauan kuin sitä tarvitaan.”

Kokouksen yhteydessä presidentti myös onnitteli presidentti Zelenskyiä ja Ukrainan kansaa huomenna 24. elokuuta vietettävän kansallispäivän johdosta: ”Rohkea taistelunne vapauden ja eurooppalaisten arvojen ja periaatteiden puolesta koskettaa meitä syvästi. Tavalliset suomalaiset ovat osoittaneet poikkeuksellista intoa ja halua auttaa ukrainalaisia.”