Presidentti Niinistö Latvian presidentin vierailulla: ”Suhteemme ovat erittäin vakaalla ja hyvällä pohjalla, ja ne kehittyvät edelleen”

Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Latvian presidentti Edgars Rinkēvičs teki työvierailun Suomeen torstaina 28. syyskuuta 2023. Vierailua isännöi tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Presidentti Niinistö ja presidentti Rinkēvičs kävivät viralliset keskustelut Presidentinlinnassa. Presidenttien välisissä keskusteluissa esillä olivat Suomen ja Latvian kahdenväliset suhteet sekä Itämeren alueen ja Euroopan turvallisuuskysymykset.

Yhteisessä lehdistötilaisuudessa presidentti Niinistö totesi olevan monia syitä kokoontua yhteen ja vaihtaa mielipiteitä, jotka eivät ole kovinkaan erilaisia. ”Ensinnäkin kahdenväliset suhteemme ovat erittäin vakaalla ja hyvällä pohjalla, ja ne kehittyvät edelleen”, presidentti Niinistö sanoi.

Yhteistyö turvallisuuskysymyksissä

Presidentti Niinistö kiitti presidentti Rinkēvičsiä hyvästä tuesta tiellä kohti Suomen Nato-jäsenyyttä, mutta nosti jälleen esille, että Suomen jäsenyys ei ole täydellinen ilman Ruotsin jäsenyyttä ja työ sen läpiviemiseksi jatkuu.

Ukrainan tilanteeseen liittyen presidentti Niinistö totesi tukemisen olevan edelleen hyvin tärkeää. ”Olemme molemmat vankasti mukana tässä työssä ja kannustamme myös muita tekemään samoin.”

Presidentti Niinistö nosti esille myös rajaturvallisuuden molempien maiden jakaessa yhteisen rajan Venäjän kanssa. Molemmilla mailla on kokemuksia maahantuloasioihin liittyen, Latvialla paraikaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla ja Suomella vuodelta 2015. ”Voimme vaihtaa kokemuksia. Nyt on hyvin tärkeää, että opimme, miten tällaisia tilanteita pitäisi käsitellä ja miten pidämme rajamme turvassa.” Lisäksi presidentti korosti erilaisiin hybridiuhkiin varautumisen merkitystä.

Suomen-vierailullaan presidentti Rinkēvičs tapasi myös pääministeri Petteri Orpon ja eduskunnan varapuhemies Paula Risikon.

Kyseessä oli Latvian presidentti Rinkēvičsin ensimmäinen vierailu Suomeen. Latvian edellinen presidentti Egils Levits teki työvierailun Suomeen vuonna 2019. Presidentti Niinistö vieraili edellisen kerran Latviassa JEF-maiden päämieskokouksessa joulukuussa 2022.

Videotallenne lehdistötilaisuudesta

Lehdistötilaisuus Peilisalissa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia