Presidentti Niinistö luovutti tieteen akateemikon arvonimet: ”Vapaa ja menestyvä yhteiskunta pohjaa tiedolle ja totuudelle”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Suomen Akatemian pääjohtaja Paula Eerola, emeritaprofessori Kaisa Häkkinen, professori Heli Jantunen, emeritusprofessori Martti Koskenniemi ja tutkimusprofessori Merja Penttilä. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö luovutti tieteen akateemikon arvonimen kolmelle tieteentekijälle perjantaina 3. helmikuuta 2023.

Professori Heli Jantunen, emeritusprofessori Martti Koskenniemi ja tutkimusprofessori Merja Penttilä vastaanottivat arvonimen Helsingissä pidetyssä juhlatilaisuudessa.

”Vapaa ja menestyvä yhteiskunta pohjaa tiedolle ja totuudelle. Kun käytettävissämme on luotettavaa tietoa, olemme me vähemmän alttiita disinformaatiolle ja muille pahantahtoisillekin vaikuttamisyrityksille. Tieto on myös vastavoima tietämättömyydelle ja valheille, se toimii järjen äänenä”, presidentti sanoi tilaisuudessa pitämässään puheessa.

Presidentti totesi, että Suomi on tiedemyönteinen maa ja koronapandemian myötä suomalaisten luottamus tieteeseen ja tutkijoihin on lisääntynyt. ”Menestyksen saavuttaminen vaatii työtä, mutta niin vaatii sen ylläpitäminenkin. Suomen lipeäminen koulutuksen kärkisijoilta maailmassa on erittäin huolestuttava ilmiö”, presidentti sanoi.

”Globaalien uhkien ja haasteiden pysäyttämiseksi tarvitsemme tieteenalojen ja maiden rajojen ylittävää yhteistyötä”, presidentti Niinistö sanoi. ”Akateemikot ovat omilla tutkimuksillaan olleet paitsi viemässä yhteiskuntiamme eteenpäin, ovat heistä monet myös nousseet arkisen keskusteluilmapiirin yläpuolelle toimimalla tieteen ja tieteellisen tiedon puolestapuhujina. Akateemisissa piireissä he ovat ja ovat olleet esikuvia monille opiskelijoille, tutkijoille ja opettajille.”

Tilaisuudessa oli mukana myös vuonna 2020 tieteen akateemikon arvonimen saanut professori emerita Kaisa Häkkinen. Vuonna 2020 luovutustilaisuus jouduttiin perumaan koronapandemian vuoksi.

Tieteen akateemikon arvonimi voi olla samanaikaisesti kuudellatoista erittäin ansioituneella suomalaisella tieteenharjoittajalla. Tasavallan presidentti myöntää tieteen akateemikon arvonimet Suomen Akatemian hallituksen esityksestä.