Presidentti Niinistö Meri-Lapissa: Suomalainen työ meidät on aina nostanut

Copyright © Tasavallan presidentin kansliaPresidentti Niinistö puhui Victorian torilla, joka sijaitsee Haaparannan ja Tornion rajalla – ja samalla valtakunnanrajalla. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

"Pohjoinen alue tulee muodostumaan erittäin keskeiseksi", tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi Victorian torilla Torniossa perjantaina 6. syyskuuta. "Täällä on jotain sellaista, joka nähdään tulevaisuuden tekijäksi. Suomi panostaa voimakkaasti arktisen alueen kehittämiseen".

Haaparannan ja Tornion rajalla sijaitsevalle torille oli kokoontunut noin viisisataa kansalaista kuuntelemaan ja tervehtimään presidenttiä. Puheessaan presidentti Niinistö käsitteli muun muassa Syyrian kriisiä, pohjoismaista yhteistyötä sekä Nokiaa. "Suomalainen työ on se, joka meidät on aina nostanut. Tavallisen suomalaisen ihmisen tekemä työ. Ja sillä me nousemme tästä eteenpäin", presidentti sanoi.

Ruokamessuilta tuliaisia

Meri-Lapin vierailuohjelma alkoi Keminmaasta Paavo ja Vuokko Väyrysen Pohjanrannasta, jossa presidentti Niinistö tutustui mm. Keminmaan nuorisokotiin. Työlounaalla presidentti keskusteli lastensuojelusta ja nuorten syrjäytymisestä Meri-Lapin alueen asiantuntijoiden kanssa. Aiheina olivat mm. lastensuojelun nykytila, ongelmaperheiden kommunikaatio ja kuntoutuvien nuorten reitti takaisin työelämään.

Meri-Lapin ruokamessuilla teemana oli Lupa nauttia. Presidentti Niinistö osti paikallisilta tuottajilta tuliaisiksi muun muassa mesimarjahilloa, kuivattuja sieniä ja Lapin puikulaperunaa.

Rajayhteistyötä Torniossa

Torniossa presidentti Niinistö keskusteli myös Haaparannan ja Tornion kaupunkien edustajien kanssa rajayhteistyöstä. Presidentti kuuli, millaisia käytännön haasteita rajalla asuminen tuo esimerkiksi  liikkuvuuteen, työelämään ja rakennussäädöksiin.

Mikä on havusellun ja koivusellun ero? Sen presidentti Niinistö oppi Metsä Groupin Kemin-tehtailla, jossa valmistetaan sellua ja kartonkia. Lähes koko tuotanto Lapin puuta tuotannossaan käyttävän tehtaan sellusta menee vientiin.

Kuvia

Presidentti Niinistön vierailu Meri-Lapissa alkoi Keminmaan Pohjanrannassa järjestetyillä Meri-Lapin ruokamessuilla. Tuliaisiksi kotiin lähti limppu, mesimarjahilloa, kuivattuja sieniä ja Lapin puikulaperunaa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Presidentti Niinistön vierailu Meri-Lapissa alkoi Keminmaan Pohjanrannassa järjestetyillä Meri-Lapin ruokamessuilla. Tuliaisiksi kotiin lähti limppu, mesimarjahilloa, kuivattuja sieniä ja Lapin puikulaperunaa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Presidentti Niinistön vierailu Meri-Lapissa alkoi Keminmaan Pohjanrannassa järjestetyillä Meri-Lapin ruokamessuilla. Tuliaisiksi kotiin lähti limppu, mesimarjahilloa, kuivattuja sieniä ja Lapin puikulaperunaa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
Katse rajalle, aiheena rajayhteistyö! Tornion ja Haaparannan kaksoiskaupungin yhteistyö oli aiheena Tornion kaupungintalolla. Presidentti Niinistö, Haaparannan kaupunginjohtaja Gunnel Simu ja Tornion kaupunginjohtaja Raimo Ronkainen. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia 'Suomalainen työ on se, joka meidät on aina nostanut. Tavallisen suomalaisen ihmisen tekemä työ. Ja sillä me nousemme tästä eteenpäin', presidentti Niinistö sanoi Victorian torilla Torniossa pitämässään puheessa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Puheen jälkeen presidentti Niinistö kiersi torilla tervehtimässä ja keskustelemassa - ja kysyntää riitti kaverikuviin. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia
Puheen jälkeen presidentti Niinistö kiersi torilla tervehtimässä ja keskustelemassa - ja kysyntää riitti kaverikuviin. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Puheen jälkeen presidentti Niinistö kiersi torilla tervehtimässä ja keskustelemassa - ja kysyntää riitti kaverikuviin. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia Havusellua vai koivusellua? Presidentti Niinistön vierailu päättyi tutustumisella Metsä Groupin Kemin-tehtaisiin, oppaanaan tehtaanjohtaja Jari Tikkanen (vas.).             Copyright © Tasavallan presidentin kanslia