Presidentti Niinistö: Minskin sopimuksen toimeenpanoa kiirehdittävä

Presidentti Niinistö ja presidentti Poroshenko Aachenissa toukokuussa 2015. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia

Rouva Maryna Poroshenko, Ukrainan presidentti Petro Poroshenko, tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

”Suomi tukee Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta. Sen vuoksi tuomitsemme Krimin laittoman liittämisen Venäjään”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi tavattuaan Ukrainan presidentti Petro Poroshenkon Helsingissä tiistaina 24. tammikuuta 2017. 

Ukrainan presidentti valtuuskuntineen on ensimmäinen valtionpäämies, joka käy Suomessa sen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna. Presidentit keskustelivat muun muassa Suomen ja Ukrainan suhteista, Ukrainan konfliktista ja Minskin sopimuksen toimeenpanosta. Lisäksi presidentit vaihtoivat näkemyksiä EU:n ja Ukrainan suhteista sekä ajankohtaisista kansainvälisistä aiheista.

Minskin sopimus toimeenpantava

Presidentti Niinistö painotti tapaamisen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa, että Minskin sopimuksen toimeenpanoa tulee kiirehtiä. 

”Minskin sopimus on elintärkeä. Se pitäisi toimeenpanna niin pian kuin mahdollista, jotta voisimme elää normaalia elämää Ukrainassa ja laajemminkin Euroopassa. Molemmilla osapuolilla on velvoitteita, jotka niiden tulisi täyttää. Suomi tukee toimeenpanoa ja on valmis tekemään kaikkensa Minskin sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi”, presidentti Niinistö totesi. 

Lehdistötilaisuudessa nousi esiin Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin esittämä ajatus Venäjän vastaisten pakotteiden helpottamisesta, jos Venäjä sitoutuu terrorismin vastaiseen sotaan. Molemmat presidentit olivat sitä mieltä, ettei pakotteita pidä muuttaa. Pakotteet tulee poistaa vasta, kun niille asetetut ehdot täyttyvät. 

”Kiitän Suomea sen lujasta kannasta säilyttää Venäjän vastaiset pakotteet, kunnes Minskin sopimus on täysin pantu täytäntöön”, presidentti Poroshenko totesi. 

Suomi tukee Ukrainan uudistuksia

Presidentti Niinistö mainitsi Ukrainan tehneen paljon muun muassa sosiaalisia, poliittisia ja taloudellisia uudistuksia. 

”Se on oikein hyvä, ja me tuemme Ukrainan kehitystä eteenpäin tällä tiellä. Suomi on tukenut Ukrainan viisumivapautta EU:ssa ja luonnollisesti tuemme sitä myös jatkossa”, presidentti Niinistö painotti. 

Presidentti Poroshenko kiitti presidentti Niinistö Suomen osoittamasta tuesta. Presidentit keskustelivat myös Suomen ja Ukrainan taloudellisista suhteista. Neuvotteluissa nousi esiin esimerkiksi maiden välinen talouskomissio. 

”Nyt on hyvä aika saada talouskomissio toimimaan jälleen. Tässä asiassa ministerimme ovat jo tehneet hyvää työtä”, presidentti Niinistö totesi. 

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen ja varapääministeri, aluekehitys-, rakennus- ja kuntapalveluministeri Hennadii Zubko allekirjoittivat vierailun yhteydessä Suomen ja Ukrainan välisen yhteisymmärryspöytäkirjan energiatehokkuudesta sekä uusiutuvista ja vaihtoehtoisista energiamuodoista. Energia-ala on keskeinen Suomen ja Ukrainan välinen yhteistyöalue.

”Pidän tätä tänään allekirjoitettua energia-alan yhteisymmärryspöytäkirjaa hyvin symbolisena. Tämä varmistaa, että meidän täytyy tiivistää ja laajentaa yhteistyötämme entisestään”, presidentti Poroshenko totesi. 

Maiden yhteistyö tiivistä

Presidentti Niinistö kiitti Poroshenkoa vierailusta ja tiiviistä yhteistyöstä.  

”Yhteytemme ovat lukuisat. Olen käynyt Kiovassa, ja me olemme tavanneet ympäri maailmaa. Tapaamme seuraavan kerran Münchenissä ensi kuussa. Kiitos tästä vierailusta, arvostamme sitä suuresti”, presidentti Niinistö summasi.  

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun Suomen ja Ukrainan diplomaattiset suhteet solmittiin uudelleen, ja 99 vuotta diplomaattisten suhteiden alusta. 

Presidentti Poroshenko tapaa vierailunsa aikana myös eduskunnan puhemies Maria Lohelan ja pääministeri Juha Sipilän.  Ukrainan hallituksen jäsenistä virallisella vierailulla on mukana varapääministeri Zubkon lisäksi ulkoministeri Pavlo Klimkin. Myös ulkoministeri Timo Soini ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen osallistuvat vierailulle.

Video lehdistötilaisuudesta

Kuvia

Presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio vastaanottivat Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon ja hänen puolisonsa Maryna Poroshenkon viralliselle vierailulle Suomeen. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia Presidentti Niinistö ojensi rouva Poroshenkolle kukat Presidentinlinnan pihalla. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia Allekirjoitukset Linnan vieraskirjaan. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia
Viralliset vastaanottoseremoniat Peilisalissa: Suomen ja Ukrainan kansallislaulut. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia Viralliset vastaanottoseremoniat Peilisalissa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia Presidentti Poroshenko tervehtii Suomen delegaation. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia
Presidentti Niinistö tervehtii Ukrainan delegaation. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia Ukrainan presidentti valtuuskuntineen on ensimmäinen valtionpäämies, joka käy Suomessa sen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia Virallinen kuva Presidentinlinnan Keltaisessa salissa. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia
Presidentit keskustelivat muun muassa Suomen ja Ukrainan suhteista, Ukrainan konfliktista ja Minskin sopimuksen toimeenpanosta. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia  Ennen lehdistötilaisuutta allekirjoittivat ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen ja Ukrainan varapääministeri Hennadii Zubko Suomen ja Ukrainan välisen yhteisymmärryspöytäkirjan energiatehokkuudesta sekä uusiutuvista ja vaihtoehtoisista energiamuodoista. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia  Keskustelujen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa presidentti Niinistö painotti, että Minskin sopimuksen toimeenpanoa tulee kiirehtiä. ’Minskin sopimus on elintärkeä. Se pitäisi toimeenpanna niin pian kuin mahdollista, jotta voisimme elää normaalia elämää Ukrainassa ja laajemminkin Euroopassa.’

Presidentti Niinistö ja Ukrainan presidentti Petro Poroshenko keskusteluissa presidentin työhuoneessa. Aiheina olivat mm. Suomen ja Ukrainan suhteet, Ukrainan konflikti ja Minskin sopimuksen toimeenpano. #sauliniinistö #presidentti #ukraina #ukraine #poroshenko #petroporoshenko #presidentinlinna

Kuva, jonka Tasavallan presidentin kanslia (@tpkanslia) julkaisi 24. 01ta 2017 klo 8.13 PST