Presidentti Niinistö Minskin sopimuksesta: Tärkeintä on, että tappaminen saadaan loppumaan

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

”Olemme nähneet, että Minskissä on päästy hivenen eteenpäin. Se on erinomaisen hyvä asia, jos ajatellaan muita vaihtoehtoja, että sieltä oltaisiin tultu tyhjin käsin”, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi Mäntyniemessä 12. helmikuuta kommentoidessaan Minskissä syntynyttä tulitaukosopimusta medialle. ”Tärkeintä on se, että saataisiin tappaminen loppumaan ja siinä suhteessa Minsk on toiveita herättävä.”

Presidentti Niinistön mukaan vaikeita kysymyksiä on vielä ratkaistavana. Tällaisia ovat esimerkiksi Venäjän-Ukrainan rajan tilanne ja valvonta, Itä-Ukrainan mahdollinen oikeudellinen erityisasema ja kysymys assosiaatiosopimuksen ja tulliliiton välisestä suhteesta. ”Tuota kuvaa tulee varjostamaan epäilemättä jatkossa Ukrainan hyvin heikko taloudellinen tilanne ja se miten Ukrainan yhteiskunta selviää eteenpäin.”

Presidentti Niinistön mukaan seuraa varmasti pitkä hankala vaihe, jos sunnuntain aselepo saadaan aikaan. ”Jos raskaita aseita vedetään, niin kuin on sovittu, siinä ollaan vasta aivan alkumetreillä rauhan tekemisessä.”