Presidentti Niinistö Nato-kokouksen jälkeen: Euroopassa on tapahtunut hyvin perustavaa laatua oleva muutos

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö mediatilaisuudessa Mäntyniemessä Naton huippukokouksen jälkeen 25. helmikuuta 2022. Kuva: Riikka Hietajärvi/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö mediatilaisuudessa Mäntyniemessä Naton huippukokouksen jälkeen 25. helmikuuta 2022. Kuva: Riikka Hietajärvi/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti osallistui Naton videokokouksena järjestettyyn huippukokoukseen perjantaina 25. helmikuuta 2022.

Huippukokouksen jälkeisessä mediatilaisuudessa presidentti Niinistö totesi suomalaistoimittajille, että kokouksessa keskusteltiin Ukrainan tilanteesta, Venäjän toiminnasta sekä lännen vastauksesta Venäjän aggressioon.

Erityisesti kokouksessa oli presidentin mukaan painotettu vastauksen antamista Venäjän toimille: ”Kaksi elementtiä siinä nousi esiin. Ensinnäkin kuinka tärkeää on, että pysytään yhtenäisenä. Ja se kyllä paistoi läpi kokouksen.” Toisena elementtinä presidentti nosti esiin keinot, joilla Venäjän toimiin voidaan vastata. ”Lännen, jos ajatellaan Euroopan unionia ja Yhdysvaltoja, ase on sitten talous, jossa me olemme vahvoja.”

Aiemmin päivällä presidentti Niinistö puhui puhelimessa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa sekä osallistui JEF-maiden päämieskokoukseen etäyhteydellä. Yleisenä havaintona päivän keskusteluista presidentti kertoi, että viimeaikaiset tapahtumat ovat saaneet aikaan perustavaa laatua olevan muutoksen Euroopassa ja Venäjä-suhteessa. ”Ja paitsi perustavaa laatua oleva muutos, niin myös aikajänteeltään määrittelemätön, hyvin vaikea nähdä tilanteiden palaavan. Ja tämä on tietysti myös varsin merkittävä asia, joskin tietenkin nyt aivan ensiarvoisen tärkeää olisi saada rauhan tila Ukrainaan.”

Naton jäsenmaiden lisäksi huippukokoukseen osallistuivat Naton vahvistetun kumppanuuden maat (Enhanced Opportunities Partners, EOP) Suomi ja Ruotsi sekä EU.