Presidentti Niinistö Nato-päätöksen jälkeen: Uusi aikakausi aukeaa – syntyy suojattu Suomi osana vakaata, vahvaa ja vastuunsa tuntevaa Pohjolaa

Presidentti Niinistö ja pääministeri Marin yhteisessä lehdistötilaisuudessa 15. toukokuuta 2022. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö ja pääministeri Marin yhteisessä lehdistötilaisuudessa 15. toukokuuta 2022. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Sunnuntaina 15. toukokuuta 2022 tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta linjasivat, että Suomi hakee Pohjois-Atlantin liiton (Nato) jäsenyyttä, kun eduskuntaa on kuultu. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin pitivät TP-UTVA:n jälkeen yhteisen lehdistötilaisuuden Presidentinlinnassa.

”Paljon on tapahtunut. Tämä on historiallinen päivä. Uusia aikakausi aukeaa. Haluan kiinnittää huomiota erityisesti siihen, miten kansanvalta on Suomessa toiminut. Tarkoitan suomalaisia ihmisiä mielipiteineen, poliittisia puolueita, hallitusta, eduskuntaa. Ne ovat yhdessä antaneet demokratian voimannäytteen”, presidentti Niinistö sanoi lehdistötilaisuuden aluksi.

Tilaisuudessa presidentti korosti Suomen oikeutta tehdä omat turvallisuuttaan koskevat päätökset. ”Syntyy suojattu Suomi osana vakaata, vahvaa ja vastuunsa tuntevaa Pohjolaa. Me saamme turvaa ja me myös jaamme sitä. Itämeren alueelle, koko puolustusliittoon.”

Samalla presidentti totesi, ettei turvallisuus ole nollasummapeliä. ”Kun Suomen turvallisuus kasvaa, maksimoituu, se ei ole keneltäkään pois – kokonaisturvallisuus kasvaa.”

Presidentti kommentoi Suomen ja Ruotsin yhteistyötä toteamalla, että ennen on sanottu, että ”Finlands sak är vår.” Nyt voimme sanoa yhtä hyvin, että Ruotsin asia on Suomen asia.

Pääministeri Marin kiitti koko hallituksen puolesta presidenttiä saumattomasta ja hyvästä yhteistoiminnasta. Seuraavaksi valtioneuvosto päättää selonteon lähettämisestä eduskuntaan. Ulkoministeri Pekka Haavisto ja puolustusministeri Antti Kaikkonen jatkoivat lehdistötilaisuutta presidentin ja pääministerin jälkeen.

Tallenne

Tasavallan presidentin ja pääministerin tiedotustilaisuus 15.5.2022