Presidentti Niinistö Vilnassa: Monessa mielessä historiallinen Naton huippukokous

Presidentti Sauli Niinistö osallistui Pohjois-Atlantin neuvoston päämieskokoukseen 11. heinäkuuta 2023 Vilnassa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Sauli Niinistö osallistui Pohjois-Atlantin neuvoston päämieskokoukseen 11. heinäkuuta 2023 Vilnassa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui Naton huippukokoukseen 11.–12. heinäkuuta 2023 Vilnassa.

Huippukokouksen pääaiheita olivat Naton pelote ja puolustus, jäsenmaiden puolustusinvestointisitoumus, Ukrainalle annettava tuki, Ukrainan ja Naton suhteen kehittyminen sekä yhteistyö Naton kumppanien kanssa. Tiistaina 11. päivä presidentti Niinistön ohjelmassa oli Pohjois-Atlantin neuvoston päämieskokous ja illallinen. Huippukokouksen toisena päivänä Pohjois-Atlantin neuvoston päämieskokouksen lisäksi järjestettiin ensimmäistä kertaa Nato–Ukraina-neuvoston kokous, johon myös Ukrainan presidentti Zelenskyi osallistui.

Kokouksen päätteeksi presidentti Niinistö totesi suomalaismedialle huippukokouksen olleen historiallinen monessa mielessä. ”Suomen kannalta tietysti ensimmäinen mukana olo täytenä jäsenenä. Ja myöskin sitten tämä Nato-Ukraina-kokoonpano oli historiallinen siinä mielessä, että se oli ensimmäinen neuvostomuotoinen kokoonpano eli promovoitiin tätä Naton ja Ukrainan yhteyttä.”

Presidentti siteerasi pääsihteeri Stoltenbergiä, jonka mukaan Nato-jäsenyyden suhteen on kahden askeleen rytmistä on siirrytty yhden askeleen rytmiin. ”Kun olosuhteet, kriteerit täyttyvät, niin silloin Ukraina kutsutaan jäseneksi. Tietysti niin, että kaikkien pitää kutsuun yhtyä”, presidentti sanoi. ”Ukrainassa hyvin ymmärretään, että sodan aikana ei jäsenyys ole mahdollista.”

Ruotsin jäsenyydelle näytettiin kokouksen alla vihreää valoa myös Turkin presidentti Erdoğanin puolelta, presidentti sanoi. ”Nyt on aika vaikea löytää sitä tarkempaa päiväystä, milloin ratifioinnit olisivat voimassa. Ne tarvitsevat vielä parlamentin käsittelyn Ukrainassa ja Turkissa.”

Paljon kahdenvälisiä tapaamisia

Huippukokouksen aikana presidentti Niinistöllä oli useita kahdenvälisiä tapaamisia. Ranskan presidentti Macronin kanssa aiheena oli globaali kehitys: ”Jakaantuuko maailma kahteen vai ei, ja mitä pitäisi tehdä?” presidentti sanoi. Saksan liittokansleri Scholzin kanssa oli esillä akuutti Euroopan tilanne ja Venäjä. ”Puolan presidentti Dudan kanssa kertasimme jälleen kerran, että Puola ja Suomi ovat suhtautuneet hyvin vakavasti puolustukseen.” Keskiviikkona presidentti Niinistöllä oli kahdenvälinen tapaaminen myös myös Etelä-Korean presidentti Yoon Suk Yeolin kanssa.

Presidentti Niinistön johtamassa delegaatiossa huippukokoukseen osallistuivat ulkoministeri Elina Valtonen ja puolustusministeri Antti Häkkänen.

Huippukokouksen yhteydessä järjestettiin Pohjois-Atlantin neuvoston epäviralliset istunnot ulkoministeri- sekä puolustusministerikokoonpanoissa.

Suomelle Vilnan huippukokous on ensimmäinen Naton jäsenmaana. Kumppanimaan ominaisuudessa presidentti Niinistö on johtanut Suomen delegaatiota Naton huippukokouksissa edellisen, kesäkuussa 2022 Madridissa järjestetyn kokouksen lisäksi videokokouksessa helmikuussa 2022 sekä 2018 Brysselissä, 2016 Varsovassa, 2014 Walesissa ja 2012 Chicagossa.