Presidentti Niinistö nimitti uuden hallituksen: Suuri missio on luoda puitteet turvaan ja vakauteen

Pääministeri Antti Rinteen uusi hallitus tervehdyskäynnillä Presidentinlinnassa 6. kesäkuuta 2019. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Pääministeri Antti Rinteen uusi hallitus tervehdyskäynnillä Presidentinlinnassa 6. kesäkuuta 2019. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimitti Suomen uuden hallituksen torstaina 6. kesäkuuta 2019. Pääministeri Antti Rinteen johtama hallitus on järjestyksessään itsenäisen Suomen 75. hallitus.

”Teiltä odotetaan paljon, teitä tullaan haastamaan ja teiltä tullaan vaatimaan. Laajapohjaisen hallituksen yhtenäisyydellä ja keskinäisellä luottamuksella on suuri merkitys”, presidentti Niinistö sanoi uudelle hallitukselle sen tervehdyskäynnillä Presidentinlinnassa.

”Hallituksen päätöksentekotapa on kollegiaalinen; yhdessä päätetään ja yhdessä päätöksistä vastataan. Keskinäinen luottamus hallituksen sisällä luo myös muiden luottamusta poliittiseen järjestelmään.”

Maailman epävakaus tulee presidentti Niinistön mukaan jatkumaan, ja hallitukselta vaaditaan kykyä vastata nopeisiin muutoksiin. Tulevia haasteita ovat etenevä ilmastonmuutos, painava velkataakka ja huoli eläkejärjestelmän kestävyydestä.

”Mielestäni Suomen hallituksen suuri missio on luoda puitteet turvaan ja vakauteen. Sellaiset, ettei niiden puuttumisen vuoksi kenenkään tarvitse luopua omista suunnitelmistaan, on sitten kyse itsensä toteuttamisesta, perheen perustamisesta tai lasten saannista.”

Presidentti Niinistö toivoi, että yhteistyö ulko- ja turvallisuuspolitiikassa tulee olemaan tiivistä kuten edeltävän hallituksen kanssa. ”Omalta osaltani olen valmis mutkattomaan, hyödylliseen ja miellyttävään yhteistyöhön. Toivotan teille kaikille voimia ja viisautta työssänne Suomen parhaaksi.”

Tehnyt olette!

Tehtävänsä jättänyt pääministeri Juha Sipilän hallitus kävi jäähyväiskäynnillä Presidentinlinnassa ennen uutta hallitusta. Presidentti Niinistö kiitti vanhaa hallitusta hyvin toimineesta yhteistyöstä ja totesi, ettei kausi ole ollut helppo. ”Meno maailmalla, kansainvälisessä politiikassa ja Euroopan unionissa on muuttunut perin epävakaaksi. Usein on tuntunut, että kaikki on nähty, kunnes uudet yllätykset koittavat. Suomi on niissäkin onnistunut säilyttämään vakaan suuntansa.”

”Hallitusohjelmassanne korostui Suomen talouden tasapainottaminen. Kuten neljä vuotta sitten ennakoin, saitte kuulla paljon sitä mitä ei pitäisi tai pitäisi välttämättä tehdä. Talous- ja työllisyystilanteemme on parempi kuin kertaakaan tällä vuosikymmenellä, joten tehnyt olette!”

”Turvallisuuskysymyksissä hallituskaudellanne on edistytty pitkin askelin. Hallituksenne toi eduskuntaan useita lakiesityksiä, joilla on parannettu kykyämme vastata turvallisuuttamme koetteleviin haasteisiin, sisäisiin ja ulkoisiin. Hyvän on oltava luja hyvää puolustaessaan.”

Linkit: