Presidentti Niinistö nimitti uuden hallituksen: Yhtenäisyys ja yhteistoiminta ovat se voimavara, joka kantaa

Pääministeri Petteri Orpon uusi hallitus tervehdyskäynnillä Presidentinlinnassa 20. kesäkuuta 2023. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Pääministeri Petteri Orpon uusi hallitus tervehdyskäynnillä Presidentinlinnassa 20. kesäkuuta 2023. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimitti Suomen uuden hallituksen tiistaina 20. kesäkuuta 2023. Pääministeri Petteri Orpon johtama hallitus on järjestyksessään itsenäisen Suomen 77. hallitus.

”Uusi hallitus aloittaa erittäin vaikeana aikana. Sota Ukrainassa on siirtynyt uuteen, aiempaakin intensiivisempään vaiheeseen. Euroopan turvallisuus ja tulevaisuus on nyt koetuksella”, presidentti Niinistö sanoi uudelle hallitukselle sen tervehdyskäynnillä Presidentinlinnassa.

Presidentti sanoi, että Suomen tulee kyetä jatkamaan Ukrainan vahvaa tukemista yhteisessä läntisessä rintamassa ja pitää samalla hyvää huolta omasta puolustuksestamme. ”Naton tuoreena jäsenenä meillä on suuri tehtävä puolustuksemme integroinnissa Naton yhteiseen puolustukseen ja pelotteeseen.”

”Muitakin painavia haasteita teillä on edessänne: Suomen talous on heikolla uralla. Tarvitaan uutta kasvua ja pysymistä teknologisen kehityksen rattailla. Pienen kansan elinehto on osaaminen ja esteetön pääsy globaaleille markkinoille.”

Presidentti totesi, että hallituksen kollegiaalisuutta tullaan vaikeiden päätösten alla koettelemaan. ”Etenkin vaikein aikoina yhtenäisyys ja yhteistoiminta ovat kuitenkin se voimavara, joka kantaa. Siksi uskon, että yhteistyömme ulko- ja turvallisuuspolitiikassa tulee olemaan tiivistä.”

”Suomi on hyvä maa. Maailman kärkeä monilla mittareilla. Pitäkäämme yhdessä huoli siitä, että sellaisena yhteinen kotimaamme säilyy myös meidän jälkeemme tuleville sukupolville.”

Vaikeissa oloissa turvattiin suomalaisten turvallisuus

Tehtävänsä jättänyt pääministeri Sanna Marinin hallitus kävi jäähyväiskäynnillä Presidentinlinnassa ennen uutta hallitusta. Presidentti Niinistö kiitti vanhaa hallitusta työstä vaikeina vuosina ja hyvästä yhteistyöstä.

”Nimittäessäni hallituksenne joulukuussa 2019 totesin, kuinka maailma ympärillämme on epävakaa ja kuinka maailmanpolitiikan kehityskulkuja on entistä vaikeampi ennustaa”, presidentti sanoi.

”Tämä ennuste kävi monin tavoin kaudellanne toteen. Ensin korona ja sitten Venäjän sota Ukrainassa osoittivat kouriintuntuvasti maailman yllätyksellisyyden ja siitä seuraavan epävakauden, vaarallisuudenkin”, presidentti sanoi. ”Silti vaikeissa oloissa on kyetty turvaamaan tärkein: Suomen ja suomalaisten turvallisuus.”