Presidentti Niinistö osallistui edesmenneen Namibian presidentti Geingobin hautajaisiin

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui Namibian presidentti Hage G. Geingobin valtiollisiin hautajaisiin 24.–25. helmikuuta 2024 Windhoekissa, Namibiassa.

Presidentti Geingobin muistotilaisuus pidettiin lauantaina 24. helmikuuta Independence Stadiumilla, jossa myös presidentti Niinistö piti muistopuheen. Muistopuheessaan presidentti totesi presidentti Geingob jättävän vahvan perinnön: ”Tutustuin häneen määrätietoisena valtiomiehenä, joka omisti koko elämänsä vapaudelle ja Namibian kansakunnan rakentamiselle. Hän jätti perinnöksi myös läheisen ystävyyden Suomen kanssa.”

Presidentti Niinistö sanoi ystävyyden perustuvan 150 vuoden yhteiselle historialle, mutta myös yksilöiden välisiin vahvoihin siteisiin, mistä yksi esimerkki on presidentti Geingobin ja presidentti Martti Ahtisaaren välinen side.

Presidentti Niinistö kertoi itse tutustuneensa presidentti Geingobiin henkilökohtaisesti Namibian-valtiovierailullaan vuonna 2023. ”Jaoimme ajatuksia ja ideoita rauhasta, tasa-arvosta ja monenvälisyyden merkityksestä.”

Sunnuntaina 25. helmikuuta ohjelmassa oli hautajaiset ja seppeleenlasku Heroes´ Acre -muistomerkillä.

Presidentti Niinistö ja presidentti Geingob tapasivat viimeisen kerran presidentti Martti Ahtisaaren hautajaisten yhteydessä marraskuussa 2023.