Presidentti Niinistö osallistui Lontoossa JEF-maiden kokoukseen ja tapasi pääministeri Johnsonin

JEF-maiden päämiehet kokoontuivat Lontoossa. Kuva: Tim Hammond/No 10 Downing Street

JEF-maiden päämiehet kokoontuivat Lontoossa. Kuva: Tim Hammond/No 10 Downing Street

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Lontoossa 14.–15. maaliskuuta 2022. Presidentti Niinistö osallistui Iso-Britannian pääministeri Boris Johnsonin kutsusta JEF-maiden päämiesten kokoukseen ja tapasi Johnsonin kahdenvälisesti tämän virka-asunnolla Downing Street 10:ssa.

Presidentti Niinistö ja pääministeri Johnson kävivät perusteellisen keskustelun Ukrainan tilanteesta, Venäjästä ja Euroopan turvallisuudesta.

Britannian ja Suomen yhteistyön todettiin olevan syvää, ja sitä on määrä edelleen kehittää. Maiden välistä puolustusyhteistyötä on määrätietoisesti syvennetty viime vuosina niin kahdenvälisesti kuin JEF:n puitteissa. ”Meillä on täysi Britannian tuki puolellamme silloin kun teemme ratkaisuja, teemme mihin suuntaan tahansa”, presidentti Niinistö sanoi iltapäivällä medialle.

Suomalaismediaa tavatessaan presidentti Niinistö totesi, että huolta kannetaan erityisesti Ukrainan sodan eskalaation riskistä. Presidentti nosti esille dilemman, jossa vastakkain ovat yhtäältä tarve tappamisen päättämiselle ja toisaalta eskalaation vaara. ”Yhtälö on todella vaikea ja näkisin niin, että tämä paine tuon tappamisen päättämiseksi tavalla tai toisella se vain kasvaa.”

”Olimme kaikki samalla asialla”

JEF-kokouksessa aiheina olivat Venäjän sotatoimet, tuki Ukrainalle ja sodan pitkän aikavälin vaikutukset. Kokouksen alussa myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi osallistui keskusteluun etäyhteydellä ja kertoi vallitsevasta tilanteesta Ukrainassa.

Presidentti Niinistö kertoi medialle, että kokouksessa vallitsi vakavista aiheista huolimatta varsin hyvä henki. ”Kaikki mukanaolijat olivat kyllä vahvasti samalla asialla.” Keskusteluissa käsiteltiin avun keskinäistä koordinaatiota, JEF-maiden välisen toiminnan kuten harjoitusten kehittämistä sekä talouspakotteiden vaikutuksia. ”Ennen kaikkea siitä, miltä tulevaisuus näyttää, jos ja kun jossain vaiheessa tämä nyt päällä oleva kriisi, sota, ratkaistaan.”

Presidentti tapasi vierailullaan myös muun muassa Prinssi Charlesin, Labour-puolueen johtaja Keir Starmerin ja Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin.

JEF eli Joint Expeditionary Force on Ison-Britannian johtama monenvälinen puolustusyhteistyökehys, jossa on mukana Iso-Britannian ja Suomen lisäksi Alankomaat, Islanti, Latvia, Liettua, Norja, Ruotsi, Tanska ja Viro. Tavoitteena on kehittää osallistujamaiden sotilaallisia valmiuksia yhteisillä harjoituksilla, ennaltaehkäistä erilaisia kriisejä sekä tarvittaessa toimia yhdessä kriisitilanteissa. JEF:n pääasiallinen toimintaympäristö on Pohjois-Eurooppa ja Itämeren alue.