Presidentti Niinistö osallistui Naton huippukokoukseen Madridissa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö matkusti Naton huippukokoukseen Madridiin 28.–30. kesäkuuta 2022.

Presidentin ohjelmassa ennen huippukokouksen alkua tiistaina oli yhteistapaaminen Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin ja Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin tukemana. Pitkän tapaamisen ja perusteellisten keskustelujen tuloksena maat allekirjoittivat yhteisymmärrysasiakirjan, joka vahvisti, että Turkki tukee Madridin huippukokouksessa Suomen ja Ruotsin kutsumista Naton jäseniksi.

”Yhteisymmärrysasiakirjamme korostaa, että Suomi, Ruotsi ja Turkki sitoutuvat antamaan toinen toisilleen täyden tuen kunkin maan turvallisuutta koskevia uhkia vastaan. Kun meistä tulee Nato-liittolaisia, tämä sitoumus vahvistuu entisestään”, presidentti Niinistö totesi lausunnossaan tapaamisen päätteeksi.

Keskiviikkona presidentti Niinistön ohjelma alkoi Espanjan kuningas Felipe VI:n tapaamisella. Lisäksi hän osallistui huippukokouksen iltapäivän istuntoon, jossa Naton jäsenmaiden lisäksi läsnä olivat Suomi, Ruotsi ja Georgia,  Naton Aasian ja Tyynenmeren alueen kumppanit sekä EU. Ennen iltapäivän istuntoa Nato antoi julkilausuman, jossa Suomi ja Ruotsi kutsuttiin Naton jäseniksi. Samalla päätettiin myös liittymispöytäkirjan allekirjoittamisesta.

”Jotta voimme vakaasti puolustaa yhteisiä arvojamme, tarvitsemme kumppaneita myös euroatlanttisen alueen ulkopuolelta. Se mikä pätee Natoon, pätee myös laajempaan yhteisöön. Yhdessä olemme vahvempia”, presidentti Niinistö sanoi huippukokouksessa pitämässään puheenvuorossa.

Huippukokouksen yhteydessä presidentti Niinistöllä oli myös useita keskusteluja muiden päämiesten kanssa. Hän tapasi muun muassa Kroatian presidentti Zoran Milanovićin, Ison-Britannian pääministeri Boris Johnsonin, Kanadan pääministeri Justin Trudeaun ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronin. Yhdessä Ruotsin, Tanskan, Norjan ja Islannin pääministereiden kanssa presidentti Niinistö antoi lisäksi lausunnon medialle, jossa hän totesi pohjoimaisen brändin olevan yhä vahvempi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden myötä.

Päivä päättyi päämiesten iltatapahtumaan, jossa keskustelut jatkuivat vielä muun muassa Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin kanssa.

Edellisen kerran presidentti Niinistö osallistui Naton videokokouksena järjestettyyn huippukokoukseen 25. helmikuuta 2022. Lisäksi hän on osallistunut huippukokouksiin myös 2018 Brysselissä, 2016 Varsovassa, 2014 Walesissa ja 2012 Chicagossa.