Presidentti Niinistö YK:n yleiskokouksessa: ”Meillä on vielä aikaa toimia”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili 19.–25. syyskuuta 2022 Yhdysvalloissa, jossa hän johti Suomen valtuuskuntaa Yhdistyneiden kansakuntien 77. yleiskokouksen korkean tason viikolla. Presidentti Niinistö vieraili matkan aikana myös Washingtonissa.

Tiistaina 20. syyskuuta presidentti Niinistö piti Suomen kansallisen puheenvuoron yleiskokouksessa. Presidentti totesi puheessaan, että Venäjän hyökkäyssota rikkoo räikeästi YK:n peruskirjaa ja sodan heijastevaikutukset ovat kauaskantoiset sekä vakavat. Kansainvälisen yhteisön yhteinen velvollisuus on ylläpitää kansainvälistä sääntöpohjaista järjestystä. Presidentti Niinistö totesi, että tarvitsemme enemmän kuin koskaan uutta sitoutumista monenvälisyyteen, jonka ytimessä on YK:

”Emme saa suhtautua välinpitämättömästi näihin moninaisiin kriiseihin tai vaipua apatiaan niiden edessä. Emme saa tottua kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien loukkauksiin. Emme saa ummistaa silmiämme haavoittuvassa asemassa olevien kasvavilta tarpeilta. Emme saa kulkea silmät kiinni kohti katastrofia, joka tuhoaa ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden. Emme myöskään saa menettää toivoamme: meillä on vielä aikaa toimia.”

Tiistaina presidentti Niinistöllä oli kahdenvälisiä tapaamisia muun muassa YK:n pääsihteeri António Guterresin, Unkarin presidentti Katalin Novákin sekä Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kanssa.

Lisäksi presidentti piti videopuheenvuoron biodiversiteettiosapuolikokousta (COP-15) valmistelevassa korkean tason sivutapahtumassa.

Presidentti Niinistö käytti maanantaina 19. syyskuuta Suomen puheenvuoron YK:n koulutushuippukokouksessa. ”Koulutus on investointi. Se on sijoittamista tasa-arvoisiin ja rauhanomaiseen, demokraattisiin sekä kriisinkestäviin yhteiskuntiin”, presidentti sanoi videopuheessaan.

Keskiviikkona 21. syyskuuta presidentti Niinistö osallistui ydinkoekieltosopimuksen ystäväryhmän kokoukseen. Presidentin ohjelmassa oli lisäksi kahdenvälisiä tapaamisia mm. Iranin presidentti Ebrahim Raisin ja Moldovan presidentti Maia Sandun kanssa.

Suomen yleiskokousvaltuuskuntaan kuuluivat myös ulkoministeri Pekka Haavisto ja kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Presidentti Niinistö tapasi senaattoreita Washingtonissa

New Yorkista presidentti Niinistö matkusti Washingtoniin, jossa hänellä oli useita kahdenvälisiä tapaamisia.

Torstaina 22. syyskuuta hän tapasi Yhdysvaltojen kongressin johtoa: edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin, senaatin vähemmistöjohtajan Mitch McConnellin sekä senaatin ulkoasiainkomitean vähemmistöjohtajan Jim Rischin. Tapaamisissa olivat esillä Suomen Nato-jäsenyys, Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa sekä Suomen ja Yhdysvaltojen kahdenväliset suhteet.

Perjantaina 23. syyskuuta presidentti Niinistö tapasi Washingtonissa muun muassa yhdysvaltalaisia tutkijoita ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijoita.