Presidentti Niinistö Pirkanmaalla – ilmakehän ja metsien mittausta sekä kansalaisten tapaamisia

Hyytiälän metsäasemalla presidentti kiersi mittauspisteitä akateemikko, akatemiaprofessori Markku Kulmalan johdolla. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Hyytiälän metsäasemalla presidentti kiersi mittauspisteitä akateemikko, akatemiaprofessori Markku Kulmalan johdolla. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili Pirkanmaalla torstaina 27. kesäkuuta 2019.

Vierailu alkoi tutustumisella puolustusvoimien strategisen kumppanin Millog Oy:n toimintaan Siikakankaan toimipisteessä Ruovedellä. Millog ylläpitää ja huoltaa maa- ja merivoimien kalustoja sekä ilmavoimien valvontajärjestelmiä.

Hyytiälän metsäasemalla Juupajoella presidentti Niinistö tutustui ilmakehää ja metsiä tutkivaan kansainväliseen mittausasemaan. Helsingin yliopiston alaisella asemalla mitataan muun muassa kasvihuonekaasujen kiertoa, puiden ekofysiologiaa ja kasvua sekä ilmakehänaerosoleja.

Presidentti Niinistö kiersi metsässä sijaitsevia mittauspisteitä akateemikko, akatemiaprofessori Markku Kulmalan johdolla. Kierroksella nousi esiin, miten tärkeää on pitkäjänteisen mittauksen merkitys ja kulttuuri ollut Suomessa. Meillä on maailman pisimpiä mittaussarjoja, monipuolista alan tutkimusta ja myös mittausteknologiaa kehitetään jatkuvasti. Hyytiälässä käykin paljon kansainvälisiä tutkijoita ja opiskelijoita. ”Suomella mahdollisuus saada paljon aikaan”, akateemikko Kulmala tiivisti.

Hyytiälästä presidentti siirtyi Pälkäneelle, jossa hän keskusteli lukiolaisten pyörittämässä Tauko-kahvilassa Kostia-areenalla kunnan johdon ja nuorten kanssa yrittämisestä sekä nuorison työllistämisestä. Pälkäneellä on hyvin alhainen nuorisotyöttömyys. ”Pälkäneen mallissa” otetaan yhteyttä nuoreen työnhakijaan, toimeentulotuen hakijaan tai koulun keskeyttäneeseen ja keskustellaan kasvokkain vaihtoehdoista.

EU-puheenjohtajuus vaativaa aikaa

Kostia-areenan pihalla presidentti Niinistö puhui ja tapasi kansalaisia. Puheessaan presidentti muistutti, että uunituore hallitus aloittaa heinäkuun alussa EU-puheenjohtajuuden ”joka tulee olemaan aika lailla vaativaa aikaa”.

Presidentti totesi, että demokratia, tasa-arvo ja ihmisoikeudet eivät ole nyt kaikkialla kovassa huudossa: ”Meidän eurooppalaista ääntämme maailmalla kaivattaisiin, eurooppalaisia arvoja, ne joita me olemme tottuneet pitämään tuiki tärkeinä”, presidentti sanoi.

Ihmeellistä väkeä

Ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa saadaan muutosta aikaiseksi vain yhteisin ponnisteluin, presidentti sanoi. Se ei ole ahdistava tai elämää rajoittava asia, vaan asian voi nähdä toisin: ”Omasta käyttäytymisestä olen huomannut, että on oikeastaan aika mielenkiintoista seurata, minkälaisia valintoja voi tehdä, että pikkuisen säästyy ilmakehämme.”

Ja suomalaiset ovat aika ihmeellistä väkeä, mikä on mitattu kansainvälisestikin. ”Ajatellaan mitä tahansa hyvää asiaa, niin eiköhän sieltä Suomi tupsahda top teniin”, presidentti sanoi.

”Haluan toivottaa teille kaikille oikein hienoa kesän jatkoa ja erityisesti sitä onnellisen elämän jatkoa.”

Vierailu päättyi Kostianvirran venesatamaan, jossa höyrylaiva Satun kapteeni Jarkko Pihkala kertoi laivastaan. Konerikon takia risteily Kostianvirralla jäi nyt haaveeksi. Satamassa oli tarjolla myös pälkäneläisten lähituottajien tapaksia.