Presidentti Niinistö Pohjoismaat–Ukraina-huippukokouksessa Norjassa: Tämän päivän tuloksena on entistä yhtenäisempi ja vahvempi tuki Ukrainalle

Pohjoismaat–Ukraina-huippukokouksen yhteinen lehdistötilaisuus Oslossa: Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson, Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttir, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre, tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Tanskan pääministeri Mette Frederiksen. Kuva: Riikka Hietajärvi/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui 13. joulukuuta 2023 Pohjoismaat–Ukraina-huippukokoukseen Oslossa. Kokouksen aiheina olivat Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan tilanne, Pohjoismaiden jatkuva tuki Ukrainalle sekä Ukrainan aloite oikeudenmukaiseksi rauhaksi.

Päämiesten yhteisessä lehdistötilaisuudessa presidentti Niinistö kiitti Norjan pääministeri Jonas Gahr Støreä Helsingissä toukokuussa 2023 aloitetun huippukokousperinteen jatkamisesta.

”Tämän päivän tuloksena on enemmän ymmärrystä ja entistä yhtenäisempi ja vahvempi tuki Ukrainalle”, presidentti Niinistö sanoi.

Presidentti Niinistö nosti esille, että Suomi valmistelee paraikaa 21. tukipakettia Ukrainalle. Kaikkiaan tukea on annettu Ukrainalle hyökkäyssodan alkamisen jälkeen yhteensä 2,2 miljardilla eurolla, joista puolustusmateriaalituen arvo on ollut 1,5 miljardia euroa.

Presidentin mukaan Euroopassa täytyy kuitenkin kiinnittää lisää huomiota aseteollisuuden tuotantokyvyn kasvattamiseen. Suomi on muun muassa päättänyt kaksinkertaistaa ampumatarviketuotantonsa. ”Valitettavasti ajat ovat muuttuneet. Emme elä enää Euroopassa, joka on aina rauhassa ja turvassa. Kun asiat muuttuvat, meidän on opittava muuttamaan myös itseämme ja ajatteluamme.”

Presidentti Niinistö päätti puheenvuoronsa korostaen, että on hyvin tärkeää, että tuemme täysin Ukrainan oikeudenmukaista, reilua ja kestävää rauhaa.

Huippukokouksen jälkeen päämiehet julkaisivat yhteislausunnon, jossa he tuomitsivat jyrkästi Venäjän laittoman hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan ja vahvistivat uudelleen vankkumattoman tuen Ukrainalle.

”Pohjoismaat takaavat Ukrainalle pitkän aikavälin tuen. Tuemme yhtenäisesti Ukrainan resilienssiä ja kykyä puolustaa itseään, ja olemme valmiita tukemaan Ukrainaa tänään, huomenna ja tulevina vuosina.”

Lausumassa painotettiin Ukrainan vastarinnan olevan taistelua myös yhteisen turvallisuuden ja kansainvälisen oikeuden perusperiaatteiden puolesta. Pohjoismaiset EU-maat myös toistivat tukevansa liittymisneuvottelujen aloittamista Ukrainan kanssa ja tukevansa edelleen Ukrainaa sen tiellä kohti tulevaa Nato-jäsenyyttä. ”Ukrainalla on oikeus valita itsenäisesti omat turvallisuusjärjestelynsä.”

Huippukokoukseen osallistuivat presidentti Niinistön lisäksi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson, Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ja Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttir. Kokousta isännöi Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre.

Presidentti Niinistön ohjelmassa Oslossa oli myös kahdenväliset tapaamiset presidentti Zelenskyin ja pääministeri Gahr Støren kanssa sekä Norjan kuninkaan isännöimä lounas.