Presidentti Niinistö: Pohjoismainen hyvä ei ole itsestäänselvyys

Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Norjan ulkoministeri Espen Barth Eide (vas.) tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt ja ulkoministeri Erkki Tuomioja keskustelevat Presidentinlinnassa järjestetyllä työlounaalla. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Pohjoismaiden neuvoston 64. istunto on koonnut Helsinkiin ison joukon pohjoismaiden kansanedustajia ja ministereitä. Istunnon työlounaan keskiviikkona 30. lokakuuta isännöinyt tasavallan presidentti Sauli Niinistö kehui pohjoismaista yhteiskuntamallia, joka näyttää kestävän kansainvälisen velkakriisinkin pyörteissä.

”Puhumme mielellämme pohjoismaisesta hyvästä – traditiosta, mallista tai jopa brändistä. Sitä me kaikki haluamme edistää ja yhdessä hyödyntää.”

Presidentti Niinistö kuitenkin muistutti, että nimenomaan Pohjoismaiden läheisyys tuo myös haasteita. Yhteistyömme on niin laajamittaista ja luonnollista, että suhtaudumme siihen joskus itsestäänselvyytenä. ”Vahvaa perinnettä täytyy seurata vahva dynamiikka. Meidän täytyy yhä uudelleen voida osoittaa, että pohjoismainen yhteistyö tuo konkreettista hyötyä”, totesi presidentti Niinistö.

Presidentti Niinistö arvioi Pohjoismaiden ulko- ja turvallisuuspoliittisen yhteistyön edistyneen merkittävästi. Hyvä esimerkki myönteisestä yhteistyöstä on Islannin aloite pyytää Suomea ja Ruotsia mukaan maan ilmatilan valvomiseen.

Copyright © Tasavallan presidentin kansliaPresidentti Niinistö puhuu Pohjoismaiden neuvoston 64. istunnon kunniaksi järjestettävällä lounaalla Presidentinlinnan Valtiosalissa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia