Presidentti Niinistö Politiikan toimittajien etätapaamisessa: Yhdysvallat palaa vahvemmin kansainvälisen yhteistyön piiriin

Presidentti Niinistö tapasi Politiikan toimittajat ry:n edustajia etäyhteyden kautta Presidentinlinnasta. Kuva: Riikka Hietajärvi/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö tapasi Politiikan toimittajat ry:n edustajia etäyhteyden kautta Presidentinlinnasta. Kuva: Riikka Hietajärvi/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Politiikan toimittajat ry:n edustajia torstaina 21. tammikuuta 2021. Etätapaamisessa keskusteltiin Yhdysvaltain tilanteesta, koronaviruksesta sekä muista ajankohtaisista asioista.

Presidentti Niinistö nosti avauspuheenvuorossaan esille presidentti Bidenin virkaanastujaispuheen ja yhteistyön hänen uuden hallintonsa kanssa. Hänen mukaansa on selvää, että valtaosa Bidenin hallinnon huomiosta keskittyy tällä hetkellä Yhdysvaltain sisäiseen tilanteeseen ja kansakunnan yhtenäisyyteen.

Samalla on kuitenkin saatu ensimmäiset merkit myös Yhdysvaltain kansainvälisen aseman vahvistamisesta ja yhteistyön tiivistämisestä. Virkaanastujaispäivänään presidentti Biden muun muassa liitti Yhdysvallat takaisin Pariisin ilmastosopimukseen sekä Maailman terveysjärjestö WHO:hon.

Presidentti Niinistö ennakoi, että Yhdysvallat tulee jatkossa olemaan näkyvämmin esillä kansainvälisillä areenoilla ja hakemaan vanhaa vaikuttamisen rooliaan. ”Tietysti paljon puhui se, että presidentti Biden ei halua näyttää voiman esimerkkiä vaan esimerkin voimaa. Se oli sanapari, joka kyllä hienosti kuvaa sitä asennetta, jonka Yhdysvallat nyt haluaa ottaa tietyllä tavalla tämän liberaalin demokraattisen maailman esipuhujana,” hän totesi.

Kysymykseen, miten Yhdysvaltojen ja Venäjän yhteistyö jatkossa edistyy, presidentti Niinistö vastasi ottamalla esille umpeutumassa olevan New Start -sopimuksen sekä Open Skies -sopimuksen, josta Yhdysvallat on jo vetäytynyt. ”Nämä ei ole maailmaa kaatavia asioita, mutta varsin tärkeitä nimenomaan sen mittaamisessa, onko kykyä ja halua käydä vuoropuhelua.”

Avauspuheenvuoronsa lopuksi presidentti muistutti vielä koronavirustilanteen vakavuudesta. Muun muassa uudet virusmuunnokset ovat osoittaneet, että vielä ei ole syytä luopua varovaisuudesta – päinvastoin. ”Jokaisen meistä käyttäytyminen ratkaisee tässä hyvin paljon. Hienosti on pärjätty, hyvin on käyttäydytty, pitää vaan jaksaa. Ja pahan edessä kyllä jaksaa,” hän kannusti.

Mediakysymysten myötä esille nousi myös esimerkiksi Aleksei Navalnyin vangitseminen. Presidentti Niinistö oli hetkeä aiemmin keskustellut puhelimitse aiheesta Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa.